Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Premoženje in ločitev

Spoštovani! Zanima me sledeče: Z možem sva skupaj že 25 let, poročena pa 6 let. Pred 20-leti sva kupila hišo, štiri leta nazaj pa vikendico. Vse je pisano na moža. Zanima me, kaj bi se zgodilo, če se ločiva? Koliko mi pripada, če je vse pisano nanj? Ali lahko npr. vikendico proda brez moje vednosti? Imava dva otroka, koliko bi ob ločitvi pripadalo njima? Hvala za vaš odgovor. Eva

Premoženje in ločitev comment arrow
Spoštovani,

vse premoženje, ki ga ustvarita zakonca ali zunajzakonska partnerja (v nadaljevanju navajam zgolj zakonca, saj sta v premoženjskih pravicah in obveznostih izenačena z zunajzakonskima partnerjema) z njunim delom v času trajanja njune zakonske zveze ali zunajzakonske skupnosti, je njuno skupno premoženje. Zakonca skupno upravljata s premoženjem in z njim razpolagata skupno in sporazumno. Hiša in vikend sta torej vajina skupna last; seveda ob pogoju, da sta hišo in vikend kupila s sredstvi, ki sta jih ustvarila z vajinim delom v času vajine skupnosti. Premoženje, s katerim zakonec razpolaga ob sklenitvi zakonske zveze/nastanku zunajzakonske skupnosti, namreč ostane njegova last in z njim samostojno razpolaga.

Šteje se, da sta deleža zakoncev na skupnem premoženju enaka, zakonca pa lahko dokažeta, da sta prispevala k skupnemu premoženju v drugačnem razmerju. Pri tem pa se poleg dohodka upoštevajo še druge okoliščine, npr.: pomoč enega zakonca drugemu, varstvo in vzgoja otrok, opravljanje domačih del, skrb za ohranitev premoženja in vsaka druga oblika dela in sodelovanja pri upravi, ohranitvi in povečanju skupnega premoženja.

V primeru razveze se premoženje razdeli med zakonca, kot navedeno zgoraj. Otroci v tem trenutku še ne pridobijo nobenega premoženja; otroci le dedujejo vajino premoženje po vajini smrti.

Zakonec ne more sam razpolagati s svojim nedoločenim deležem na skupnem premoženju s pravnimi posli med živimi, zlasti ga ne more odsvojiti ali obremeniti. Po zakonu se pravice na nepremičninah, ki so skupno premoženje zakoncev, vpišejo v zemljiško knjigo na ime obeh zakoncev kot njuno skupno premoženje po nedoločenih deležih.

Glede na to, da pa je na vašem vikendu kot lastnik vpisan le vaš mož, čeprav ste po zakonu lastnica tudi vi (in gre za vajino skupno premoženje), bi v primeru, da bi vaš mož vikend brez vaše vednosti prodal, imeli zahtevek do vašega moža do sorazmernega deleža kupnine oz. ev. še za škodo, ki bi vam s tem nastala (če bi vas mož oškodoval; npr.: prenizka kupnina glede na tržne razmere ipd.). Dobroverni kupec bi bil namreč varovan.

S pozdravi,

Sabina Gregorič,
univ. dipl. pravnica


GSM: +386 (0)51 367646
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.