Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
16.2.2016
Odgovarja:

Prepis parcele

Spoštovani! V zapuščinski zadevi po umrlem očetu, smo se sestra, mama in jaz odrekle deležu, ki nam je pripadal, v korist brata, ki je prevzel kmetijo oz. očetov del, to je 3/4, 1/4 pa je lastnik mama. Sedaj bi mi brat rad podaril kos zemlje, gre za cca 200 m2, kjer že imam leta in leta postavljeno leseno garažo. Zanima me, na kakšen način bi to lahko uredila, (darilna pogodba, kupoprodajna....), da bi ne imela velikih stroškov? Ali pa obstaja tudi možnost, da mi od svojega dela, podari ta kos zemljišča moja mama? V pričakovanju vašega odgovora se vam že v naprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam. Evita

Prepis parcele comment arrow
Pozdravljeni,
Če vam želi parcelo podariti vaša mama, bo za vas bolj ugodna darilna pogodba, saj v takšnem primeru davčna stopnja znaša 0%. V 9. členu zakona o davku na dediščine in darila (ZDDD), so davka oproščeni obdarjenci, ki so izenačeni z dediči prvega dednega reda.

V kolikor pa bi vam želel parcelo podariti vaš brat, pa je za vas bolj ugodno, da skleneta prodajno pogodbo, saj bo davek v primeru prodajne pogodbe, zgolj 2% (davek na promet z nepremičninami), v primeru darilne pogodbe med vami in bratom, pa bi bil davek najmanj 5% in vse do 14%, odvisno od vrednosti darila (parcele).

Vendar pa je potrebno upoštevati, da mora biti za sam prenos lastništva (tako z darilno kot tudi s prodajno pogodbo), ta parcela tudi samostojno pravno določena.

Predmet pogodbe je lahko le neka določena celota oziroma zemljišče (parcela), ne more pa biti predmet pogodbe zgolj del parcele (npr. samo teh 200 m parcele, kjer stoji lesena garaža). V primeru ko vaša lesena garaža ne stoji na samostojni parceli (s svojo identifikacijsko oznako), se mora prvo narediti odmero zemljišča, ki bo predmet prodaje. Odmerjeni del zemljišča dobi novo parcelno številko - nastane nova parcela, ki je nato lahko predmet prodaje.

Sebastjan Kuhar,
univ. dipl. pravnik

Luc sinergija d.o.o., pravno in davčno svetovanje
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.