Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
5.11.2019
Odgovarja:

Prepoved približevanja

Trenutno sem v zelo nasilnem razmerju in načrtujem odhod. Ker pa je moški zelo ljubosumen, me je strah, da mi ne bo dal miru, ko mu bom povedala, da ga zapuščam. Zanima me, kako poteka postopek za prepoved približevanja? Kam naj se obrnem po pomoč, da ga dobim? Hvala za vaš odgovor.

Prepoved približevanja comment arrow

V primerih nasilja v družini se lahko obrnete na Center za socialno delo, nevladne organizacije, imate pravico do zagovornika, spremljevalca in pod določenimi pogoji pravico do brezplačne pravne pomoči. Prijava zaradi nasilja se lahko vloži na državnem tožilstvu ali najbližji policijski postaji. Policisti potrebujejo čim več informacij o oblikah in doživljanju nasilja nad osebami, času in kraju, kjer se to nasilje dogaja, informacije o ljudeh, ki kar koli vedo o nasilju, morebitne zdravniške izvide in fotografije poškodb, razne zapise o izrečenih grožnjah v pismih, e-pošti, SMS.

 

V nujnih primerih, ko gre za nasilje v družini, policija samostojno izreče prepoved približevanja, da zagotovi varnost žrtvi in prepreči nadaljnje nasilje. Ukrep prepovedi približevanja policist izreče ustno, nato pa v šestih urah izda pisno odredbo - prvi izrek prepovedi velja skupno 48 ur. Ukrep prepovedi približevanja, ki ga izreče policija, zajema tudi določitev razdalje do kraja, ki je kršitelj ne sme namerno preseči (razdalja do 200 metrov glede na kraj, kjer je žrtev) in prepoved nadlegovanja žrtve po komunikacijskih sredstvih. Ob izreku tega ukrepa mora kršitelj takoj zapustiti kraj bivanja, policistom pa izročiti tudi ključe prebivališča, v katerem živi skupaj z žrtvijo. Ob neupoštevanju odredbe policisti kršitelja odstranijo s kraja. Zakonitost in pravilnost izrečenega ukrepa preveri tudi sodišče ter o svoji odločitvi izda posebno odločbo. Če izrečeni ukrep policije potrdi, običajno podaljša njegovo veljavnost na skupno 10 dni. Policija lahko kadar koli opravi nadzor nad spoštovanjem pravil o izrečenem ukrepu prepovedi približevanja. Ob morebitnih kršitvah tega ukrepa izreče globo od 300 do 800 evrov. Policisti smejo kršitelja, ki kljub izrečeni globi zaradi kršitve prepovedi približevanja ponovno krši odrejeno prepoved, pridržati do največ 12 ur.

 

Žrtev nasilja lahko tudi sama sodišču predlaga izrek varovalnih ukrepov. Sodišča ukrepe izrekajo z veljavnostjo do 12 mesecev, z možnostjo podaljšanja za še dodatnih 12 mesecev. Povzročitelju nasilja lahko sodišče prepove vstopiti v stanovanje, hišo ali prostor, kjer živi žrtev, zadrževanje v bližini stanovanja, hiše ali prostora, kjer živi, zadrževanje in približevanje krajem, kjer se žrtev običajno nahaja (delovno mesto, šola, vrtec), prepove kakršno koli navezovanje stikov ali srečevanje z žrtvijo ali otroki, vključno s sredstvi za komuniciranje, določi prepustitev stanovanja v skupni uporabi, določi, da izključno žrtvi prepusti v uporabo stanovanje, v katerem skupaj živita. Ukrepe sodišče izreče tudi, če je povzročitelj nasilja žrtvi grozil, da jo bo poškodoval ali drugače protipravno posegel v njeno dostojanstvo ali druge osebnostne pravice, če je povzročitelj nasilja protipravno vstopil v stanovanje, v katerem živi žrtev, v prostore kjer dela, ali kako drugače motil njeno mirno posest, če povzročitelj nasilja žrtev proti njeni izrecni volji protipravno nadleguje, na primer z zasledovanjem ali uporabo sredstev za komuniciranje na daljavo, če povzročitelj nasilja žrtev proti njeni izrecni volji protipravno nadleguje z uporabo oziroma objavljanjem osebnih podatkov žrtve, dokumentov iz sodnih in upravnih spisov in osebnih zapisov, ki se nanašajo na žrtev. Za pravni nasvet, pomoč ali zastopanje v konkretnem postopku je dobro, da vam pomaga oseba s pravnim znanjem.

 

Dr. Ines Grah,
odvetnica
 
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.