Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
17.8.2021
Odgovarja:

Preživnina

Plačujem preživnino za 14 letno hčerko, ki je že tri leta v mladinskem centru zaradi vedenjskih težav. Tam ima prehrano in bivanje brezplačno, plačujejo se samo učni pripomočki in obleka, jaz pa še vedno plačujem 140 evrov preživnine pri pokojnini 880 evrov. Ko plačam svoje stroške stanovanja, hrane in tako dalje, mi ostane okoli 400 evrov. Mislim, da bivša partnerica porabi veliko preživnine za sebe, kar pa me jezi. Ali imam kakšne možnosti za znižanje preživnine? Hvala in lp

Preživnina comment arrow

Pozdravljeni,

tudi preživnino, ki je bila določena s sodno odločbo, je mogoče spremeniti, v kolikor je prišlo do sprememb pri potrebah upravičenca ali do sprememb pri zmožnostih zavezanca.

V vašem primeru predvidevam, da je bila mladoletna hčerka dodeljena v vzgojo in varstvo materi, vi pa imate pravico do stikov s hčerko ter obveznost plačevanja preživnine, in sicer vse na podlagi pravnomočne sodne odločbe. Predvidevam tudi, da so hčerko v mladinski center poslali šele po izdaji sodne odločbe.

V kolikor je temu res tako, so se stroški preživljanja vaše hčerke dejansko zmanjšali odkar je bila izdana sodna odločba, saj mladinski center po vaših besedah krije večino njenih stroškov. V kolikor ni prišlo do morebitnega povečanja drugih stroškov vaše hčerke ali do bistvenega zmanjšanja finančnih zmožnosti njene matere, bi bilo vredno razmisliti o vložitvi tožbe na zmanjšanje preživnine. O podrobnostih bi se seveda morali pogovoriti z odvetnikom, saj je veliko drugih okoliščin, od katerih je odvisno, ali bi bil takšen postopek dejansko smotrn.

 

Lep pozdrav,

Gorazd Snoj, odvetnik

 

Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.