Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Prodaja njive

Dober dan, radi bi prodali njivo in sprašujemo, kako izpeljati to prodajo. Kam moramo dati ponudbo in ali imajo prednost sosedje? Kako določimo vrednost njive in kaj, če sosedje ponudijo nižjo ceno kot kdo drug? Hvala za nasvet, družina Močnik

Prodaja njive comment arrow
Spoštovani,

najprej vam svetujem, da za vašo nepremičnino, ki jo nameravate prodati, na občini pridobite potrdilo o namenski rabi zemljišča, iz katerega izhaja namenska raba zemljišča (če je res kmetijsko zemljišče) in vse omejitve v zvezi z zemljiščem (morebitna predkupna pravica občine ali druge zakonite predkupne pravice ipd.).

Za tem ste dolžni svojo ponudbo za prodajo poslati pristojni upravni enoti, na območju, kjer nepremičnina leži. V ponudbi morate določiti ceno in vse vaše prodajne pogoje.

Ceno morate torej določiti vi, bodoči kupci pa le sprejmejo vašo ponudbo. Ceno lahko določite poljubno. Pomagate si s posplošeno tržno vrednostjo, ki je objavljena na GURS, ali glede na primerljive cene, po katerih se prodajajo kmetijska zemljišča v vaši bližini, predvsem pa glede na vrednost, ki je za vas sprejemljiva.

Upravna enota nato vašo ponudbo za 30 dni objavi na svoji oglasni deski in na e-portalu državne uprave, saj so pri prodaji kmetijskih zemljišč, gozda ali kmetije zakoniti predkupni upravičenci po Zakonu o kmetijskih zemljiščih, in sicer po naslednjem vrstnem redu:
1. solastnik,
2. kmet, ki je lastnik mejnega zemljišča glede na zemljišče, ki se prodaja,
3. zakupnik zemljišča, ki se prodaja,
4. drug kmet (kot ga določa zakon),
5. kmetijska organizacija ali samostojni podjetnik posameznik, ki jima je zemljišče ali kmetija potrebna za opravljanje kmetijske oziroma gozdarske dejavnosti,
6. Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS.

Sosed kot predkupni upravičenec nastopa le, če je kmet in če njegovo zemljišče meji na zemljišče, ki se prodaja. Sicer pa ima sosed pravice kot vsak drug; če želi, lahko sprejme ponudbo.

Samo v primeru, če nihče od predkupnih upravičencev ne uveljavlja predkupne pravice, lahko prodajalec proda kmetijsko zemljišče drugi osebi, pod pogojem pa, da je pravočasno sprejela ponudbo pri upravni enoti.

Če več oseb sprejme vašo ponudbo, se najprej preveri, ali je ponudbo sprejel kateri od predkupnih upravičencev (pri čemer imajo prednost glede na zgoraj navedeni vrstni red) in šele, če predkupni upravičenec ni uveljavil predkupne pravice, se lahko zemljišče proda tretji osebi.

Vsak, ki želi nepremičnino kupiti, mora dati pisno izjavo o sprejemu ponudbe, ki jo pošlje priporočeno s povratnico prodajalcu in upravni enoti.

Po sklenitvi prodajne pogodbe nato kupec poda vlogo za odobritev pravnega posla pri upravni enoti.

Šele po izpeljavi postopka pri upravni enoti in odobritvi pravnega posla s strani upravne enote se od prodaje odmeri ustrezen davek in nato na pogodbi overi podpis prodajalca pri notarju.

S pozdravi,
Sabina Gregorič,
univ. dipl. pravnica
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.