Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
22.6.2020

Odgovarja: Gorazd Snoj, univ. dipl. pravnik

Soglasje drugega lastnika

Oseba je lastnica hiše v 62% deležu. Sin, ki mu je podarila 38% delež je v solastništvu. Stalno ji nagaja z grožnjami odvetnikov. Solastnica namerava vzidati na svoji strani dotrajana okna v popolni enaki obliki in meri, brez da bi bil kvarjen zunanji izgled. Želi se izogniti nasprotovanju. Ali res mora imeti mnenje občine in okoljevarstveno, kot trdijo na upravni enoti za gradbeništvo?

Soglasje drugega lastnika comment arrow

Pozdravljeni,

V vašem primeru se sprva postavlja vprašanje ali za takšen poseg potrebujete soglasje drugega solastnika s katerim ste večkrat v konfliktih. V kolikor gre zgolj za zamenjavo obstoječih dotrajanih oken, bi se takšen poseg moral šteti za redno vzdrževanje hiše oz. bi šlo za redno upravljanje stvari, za katerega je dovolj soglasje večinskega lastnika. Soglasje vašega sina po vsej verjetnosti ne bo potrebno, razen v kolikor bi se izkazalo, da gre za nekaj več kot le vzdrževanje dotrajanega objekta.

Glede okoljevarstvenega dovoljenja / soglasja ni povsem jasno zakaj bi ga potrebovali oz. tega niste opisali v svojem vprašanju. Okoljevarstveno dovoljenje se navadno zahteva pri obratovalcih naprav, ki povzročajo različne obremenitve okolja, torej ko gre za dejavnosti, ki povzročajo emisije v zrak, vode ali tla in so zanje že vnaprej predpisane mejne vrednosti emisij. V kolikor ste v dvomih, se vsekakor obrnite na Agencijo RS za okolje, kjer vam bodo pojasnili ali je takšno dovoljenje v vašem primeru sploh potrebno. Prav tako ni jasno zakaj bi bilo potrebno mnenje občine v kolikor gre zgolj za vzdrževanje objekta. Iz previdnosti si vseeno poglejte prostorski načrt svoje občine, ki navadno bolj podrobno ureja kakšni posegi so dovoljeni in pod kakšnimi pogoji.

Seveda veljajo povsem druga pravila v kolikor ne gre zgolj za vzdrževanje objekta temveč za spremembo odprtin v fasadi, torej za večja okna s katerimi bi posegali v nosilno konstrukcijo. V takšnem primeru bi potrebovali celo gradbeno dovoljenje.

 


Lep pozdrav,

Gorazd Snoj
odvetnik

 

Odvetniška pisarna Snoj

Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.