Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Težave, kaj lahko naredim?

Pozdravljeni! Mož mi je pred leti podaril svojo polovico hiše, polovico sem že prej dobila z darilno pogodbo (ne od moža), tako da je hiša v celoti v moji lasti. Nato je od mene zahteval, da mu kot porok podpišem za nepremičninski kredit, ker je naredil dolgove. Nekaj časa je odplačeval, odnosi so se krhali in sem se želela ločiti. Takrat je pa prenehal plačevat kredit, vsak mesec se mi je pa zlagal, da je kredit plača, odtujil mi je vso pošto iz banke in sodišče. Za hišo je že bil razpisan rok za dražbo, ko sem se uspela z banko dogovorit, da mi je odobrila kredit. Nato sem želela, da se mož odseli. Že prej je nad mano izvajal nasilje (je obsojen). Od ločitve je minilo že več kot leto dni, vendar se noče izseliti. Nekaj sicer daje za stroške, ampak smatra, da mu ni treba, ker pretežno dela v tujini. Običajno se nenadoma prikaže na pragu in se obnaša kot da je vse njegovo, še vedno izvaja psihično nasilje. Sem bolna in v hiši nimam svojega prostora in ne miru. Hiša je 100 % v moji lasti, od ločitve je minilo več kot leto dni – ali še vedno lahko zahteva razveljavitev darilne pogodbe? Kako lahko dosežem, da se bo izselil? Lahko zamenjam ključavnico?

Težave, kaj lahko naredim? comment arrow
Spoštovana,
vaš problem je večplasten in nanj ni mogoče enoznačno odgovoriti.
V času trajanja zakonske zveze vam je vaš mož podaril ½ hiše. Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih v svojem 84. členu določa, da se morajo darila, ki niso sorazmerna premoženjskemu stanju darovalca, vrniti in to v tistem stanju, v katerem so bila dana v trenutku, ko je nastal vzrok za razvezo. Za vložitev zahteve za vračilo darila je določen splošni zastaralni rok petih let od dneva pravnomočnosti razveze zakonske zveze. Glede na opisano stanje, da sta razvezana več kot eno leto, to pomeni, da ima vaš bivši mož še vedno čas, da vloži tožbo za razveljavitev darilne pogodbe.

Lastništvo stanovanjske hiše še ne opravičuje zamenjave ključavnice, saj ima, izhajajoč iz vašega pisanja, vaš bivši mož še vedno posest nepremičnine. Zato bi v primeru zamenjave ključavnice lahko vložil tožbo zaradi motenja posesti in po moji oceni tudi uspel. Izselitev iz stanovanjske stavbe boste lahko dosegla le sporazumno oziroma če do tega ne pride sodno, po postopku, ki ga predvideva Stanovanjski zakon.
Preprečitev izvajanja nasilja lahko dosežete po sodni poti z vložitvijo predloga za prepoved nasilnih dejanj in prepustitve stanovanjske hiše v skupni rabi. Predlog je potrebno podati v roku treh mesecev odkar ste utrpela katerekoli nasilno dejanje. Sodišča navedene primere rešuje prednostno.

mag. Mateja Likozar Rogelj,
univ. dipl. pravnica
(www.odvetnica-mlr.si)
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.