Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
5.3.2018
Odgovarja:

Uhajanje urina

Spoštovani, stara sem 45 let, petkrat sem rodila. Zadnje čase opažam, da težje zadržujem urin. Ko me zelo tišči na stranišče, se zgodi, da mi par kapljic tudi uide. Ali je to morda znak urinske inkontinence in kako si lahko pomagam sama? Vesela bom vsakega nasveta. Najlepša hvala za vaš čas! Meri

Uhajanje urina comment arrow
Pozdravljeni!

Uhajanje urina se pojavlja v dveh oblikah:
Urgentna oblika, kot pove ime, se pojavi nenadno ob npr. misli na uriniranje, če daste roke v mrzlo vodo ali kaj podobnega. Takrat vas neustavljivo prime želja po uriniranju in če ne greste kar takoj na pravi naslov, lahko urin kar teče po nogah in ga ne morete ustaviti. Ta oblika inkontinence se zdravi z zdravili. Zelo priporočamo vodenje urnika uriniranja in vnosa tekočin. Uriniranje naj bo na 3 ure ali več. Če hodite prepogosto na stranišče razvadite mehur, da potem ni več sposoben zadrževanja urina.

Stresna oblika uhajanja vode pa se pojavi ob povečanem pritisku v mehurju, kot nastane ob kašljanju, kihanju, smehu, plesu, hoji po stopnicah itd. Navadno uide nekaj kapljic urina. Zdravljenje se začne s Keglovimi vajami, ki se jih naučite na stranišču. S polnim mehurjem urinirate in med dejanjem stisnete mišice medeničnega dna tako močno, da urin preneha teči. Če vam to uspe, vaje znate. Če vam ne, vadite tako dolgo, da bo enkrat uspelo. Pri tem, ko mišice medeničnega dna skrčite, se ne sme krčit trebuh, noge ali zadnjica. Navzven se nič ne vidi.
Ko se vaje naučite, jih delate ves dan, vsaj 10 na uro. Mišice stisnete medtem, ko npr. stojite v vrsti pri blagajni, držite kontrakcijo 8 sekund in počasi izpustite. Nekatere vaje podaljšate še za 4 sekunde z nekoliko močnejšo kontrakcijo na koncu. Vaje delate nekaj mesecev, če uspeh izostane, obiščete svojega ginekologa, ki vas bo morda seznanil z možnostjo nadaljnih posegov.

Kolikor pa razberem iz vasega pisanja, je vaša težava občasna in kakšen operativen poseg ne pride v poštev. Delajte vaje in ne urinirajte vsako uro, pa bo verjetno kmalu bolje.

Veliko uspeha.

ORDINACIJA GASPERLIN DOVNIK d.o.o.
Gasperlin Dovnik Darja,
ginedkologinja

Celje
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.