Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
6.3.2015
Odgovarja:

Davek na dediščino

Spoštovani. Po skoraj petnajstih letih od smrti zapustnika so ugotovili, da mi nekaj pripada ... pred tem pa so si že razdelili, zdaj bi radi da plačam davek na dediščino, za katero nisem vedela, da mi karkoli pripada in je tudi nisem dobila. Želim samo, da se me nikjer ne omenja, ker od te žlahte nočem nič. Kako to najlažje uredim ? Na sodišče sem enkrat že poslala izjavo, da se vsakega morebitnega dedovanja odpovedujem v korist brata, ki je skrbel za starše do njihove smrti. Če je kaj dedoval, bi moral urediti tudi vpise v zemljiški knjigi, mar ne? Skrb za starše je prevzel po izročilni pogodbi o dosmrtnem preživljanju. Hvala za odgovor, lep pozdrav Jolanda

Davek na dediščino comment arrow
Na podlagi vašega vprašanja je moč sklepati, da se je po že izvedenem zapuščinskem postopku, naknadno našlo novo premoženje. Ni pa moč razbrati natančno, ali ste se vi na zapuščinski obravnavi odpovedali dedovanju ali ste podali izjavo o odstopu svojega dednega deleža drugemu dediču. Načeloma pa se je takrat odločalo o takrat znanem premoženju, ta nova zapuščina pa takrat še ni bila znana. Odpoved dedovanju je namreč izjava volje o tem, da oseba, ki da izjavo, noče biti dedič. Takšna izjava praviloma ne more biti delna, je pa sodna praksa oblikovala stališče, da se takšna izjava o odpovedi, ki je dana v pravnomočno zaključenem zapuščinskem postopku, ne nanaša na kasneje najdeno premoženje, zaradi katerega se obseg zapuščine bistveno spremeni. To bo podano vsekakor kadar je kasneje najdeno premoženje npr. nepremičnina. Enaka posledica pa vsekakor sledi tudi, če nekdo sicer izjavi, da bo sprejel dedovanje, da pa se bo svojemu deležu odpovedal v korist drugega dediča. To voljo mora sodišče preveriti ob novo najdeni zapuščini.

Davek na dediščino ne plača dedič iz prvega dednega reda (kar razmerje starši – otroci nedvomno je). Glede na davčne predpise se v primeru, če davčni zavezanec odstopi svoj dedni delež sodediču, plača davek ob prenosu premoženja samo enkrat, tako da se oprosti plačilo davka tistemu dediču, ki je prvi prejel dediščino, davek pa se odmeri glede na razmerje med zapustnikom in dejanskim prejemnikom dediščine.

Kadar se deduje nepremičnina, sodišče posreduje sklep o dedovanju zemljiški knjigi, tako da se na podlagi tega opravi vpis v zemljiško knjigo. Brez pravnomočnega sklepa o dedovanju vpisa v zemljiško knjigo ni moč narediti. Sklep o dedovanju mora biti vročen vsem dedičem oz. osebam, ki imajo pravico biti dediči in so se z izjavo odpovedale dedovanju ali deležu. Ker ni razbrati v kakšni fazi je postopek, lahko zgolj pavšalno odgovorimo, da imate možnost in pravico zapuščinskemu sodišču s pisno vlogo podati svojo izjavo. Če pa je bil izdan nov sklep o dedovanju, vi pa v postopku niste sodelovali oz. vam sklep ni bil vročen ter je postal pravnomočen, pri čemer pa bremeni tudi vas (za posledično plačilo davkov), pa je potrebno zadevo natančneje pogledati, saj je v tem primeru verjetnost, da je prišlo do določenih procesnih napak.

Mojca Novak,
univ. dipl. pravnica

Odvetniška pisarna Petek
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.