Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
30.1.2015
Odgovarja:

Dedovanje in oporoka

Spoštovani, postavljam vprašanje v imenu moje mame: Je vdova in živi skupaj z mano in mojim bratom. Brat je brezposeln in prejema socialno pomoč in je veliko govora o tem, da bo te prejete zneske potrebno vrniti, trenutno pa nima nobenega premoženja. Zanima jo glede dediščine po njeni smrti ali lahko upnik (v tem primeru CSD) zahteva bratov nujni delež v primeru, da se brat odpove dediščini v mojo korist. Bojimo se namreč, da bi morala jaz "odplačati" našo hišo upniku. Kako je najbolje, da naredi oporoko? Hvala in lep pozdrav.

Dedovanje in oporoka comment arrow
Spoštovani.
Socialno pomoč je treba vračati, če je bila ta pridobljena neupravičeno. Po prejemnikovi smrti pa lahko država ali občina zahteva zmanjšanje dedne mase za vsoto prejete pomoči, vendar tu govorimo o socialni pomoči, ki jo je prejemal zapustnik in ne njegov dedič, kar je oziroma bo v vašem primeru, ob smrti vaše mame, vaš brat. Da bi torej bratovo socialno pomoč vračali iz dedne mase po vaši materi, ni mogoče. Iz dedne mase po vaši materi bi tako morali odplačati le dolgove, ki bi jih imela vaša mati in ne dolgove vas ali vašega brata.

Zgolj zaradi tega se torej vašemu bratu ni treba odpovedati dediščini po vaši materi. Denarno socialno pomoč lahko začne vaš brat vračati, ko pridobi neko premoženje, oz. službo, v nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bo po njegovi smrti država ali občina zahtevala zmanjšanje dedne mase po njem za znesek izplačane denarne pomoči. Če bo torej vaš brat ob smrti imel kaj premoženja, lahko država ali občina zahteva vračilo od njegovih dedičev.

In še glede oporoke - kako naj jo vaša mati napravi, je predvsem odvisno od tega, kako želi s svojim premoženjem razpolagati, povedano drugače, komu želi kaj zapustiti. Če želi vaša mati vse zapustiti vam, lahko naredi takšno oporoko, vendar pa vas pri tem opozarjamo na pravico vašega brata do uveljavljanja nujnega deleža, do katerega ima pravico ne glede na določbe v oporoki. Če oporoke vaša mati ne bo sestavila in premoženja ne bo razdelila niti za časa življenja (denimo z izročilno pogodbo ali pogodbo o dosmrtnem preživljanju), bo po njeni smrti nastopilo zakonito dedovanje. Če poleg vas in vašega brata ni nobenih drugih otrok, se bo njeno premoženje razdelilo med vaju, vsak bo tako prejel eno polovico.

Kot rečeno pa, sestava oporoke samo za potrebe izognitve vračila denarne socialne pomoči, ki jo prejema vaš brat, ni potrebna. Le-to mora namreč vrniti vaš brat sam, ali pa se bo vračala ob njegovi smrti, če bo za njim ostalo kaj premoženja.

Vljuden pozdrav.
Sara K. Dobnikar,
dipl. pravnica

Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.