Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
4.10.2016
Odgovarja:

Dedovanje

Pozdravljeni, lansko leto mi je umrla teta, ki ni imela otrok. Z možem sta se zmenila, da bosta vse zapustila meni. Teta pa ni nič napisala. Njen mož se je odločil, da napiševa pogodbo o dosmrtnem preživljanju. Ko je bilo že skoraj zmenjeno pa se je premislil. Zdaj pa me zanima, če bi jaz lahko dedovala po svoji teti, ko je bila zapuščinska razprava. Ta pa je že zaključena. Ali nečaki sploh pridejo v poštev za dedovanje in če, kaj lahko še naredim? Če sploh lahko, ko je zaključeno. Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Dedovanje comment arrow
Spoštovani,

glede na dejstvo, da oporoka ne obstaja, je v vašem primeru potrebno upoštevati določbe zakonitega dedovanja v smislu drugega dednega reda, saj kot navajate, zapustnica ni imela potomcev. V tem primeru deduje njen zakonski partner ½ in starša drugo polovico. V primeru, da sta starša že pokojna, potem na podlagi vstopne pravice dedujejo zapustničini bratje in sestre (poleg zakonca) na način, da si razdelijo ½ zapuščine. V kolikor je zapustničina sestra (vaša mati) tudi že pokojna, na njeno mesto stopite vi. Vaš delež je odvisen od števila bratov in sester vaše matere (sestre vaše tete) in vaših bratov in sester.

Če po pravnomočnosti sklepa o dedovanju oseba, ki ni sodelovala v zapuščinskem postopku uveljavlja kakšno pravico do zapuščine kot dedič, zapuščinsko sodišče ne opravi nove zapuščinske obravnave, temveč napoti to osebo, da lahko uveljavlja svojo pravico v pravdi. Pri tem je potrebno poudariti, da napotitveni sklep ni procesna predpostavka za uveljavljanje svoje dedne pravice v pravdi. Torej, tudi po pravnomočno zaključenem zapuščinskem postopku lahko dedič, ki svoje pravice ni uveljavljal v zapuščinskem postopku to uveljavi v pravdi.

Lepo pozdravljeni.

Žan Borštnar
za odvetnico Carmen Dobnik

Odvetniška pisarna Carmen Dobnik in odvetniki
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.