Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
11.11.2016
Odgovarja:

Dedovanje

Moji poročni priči je umrla mama, ki je imela v lasti stanovanje. Njen sin je pred leti pri banki najel kredit, ki ga je zavaroval s hipoteko, to je maminim stanovanjem, mama pa mu je bila tudi garant v primeru, da kredita nebi odplačeval. Zgodilo se je ravno to in mama je plačevala zanj tudi obroke kredita. Po mamini smrti sinov kredit še ni odplačan, zaradi smrti mame ni več garanta, hipoteka na stanovanje pa še vedno ostaja. V kratkem bodo imeli zapuščinsko razpravo in mojo poročno pričo zanima, kako je sedaj s stanovanjem in denarjem, ki ga je imela pokojna na svojem računu. Ker je stanovanje pod hipoteko: - ali bo banka dovolila prodajo stanovanja pod hipoteko, glede na to, da je lastnica stanovanja umrla in je stanovanje predmet dedovanja (trije dediči); - pod kakšnimi pogoji bi banka dovolila prodajo stanovanja (predhodno dokončno poplačilo kredita, .......), - bi bilo za banko dovolj, da kreditojemalec (sin pokojne) dobi novega garanta (prej je bila to njegova pokojna mama) in da se s tem s stanovanja umakne hipoteka in bi potem banka dovolila prodajo stanovanja, ki bi bilo tako lahko predmet dedovanja, - ali v primeru, da posamezni dedič prevzame njemu pripadajoči delež zapuščine (stanovanja in denarja), ali s tem prevzema tudi del dolga iz naslova neplačanega kredita, - pokojna mama je po hčerki iz Švice podedovala cca 18.000 švicarskih frankov, ki so prav tako predmet dedovanja, kako je s tem denarjem, bo tudi dedovanju tega premoženje banka lahko nasprotovala glede na to, da kredit še ni odplačan, da je bila pokojna bila lastnica stanovanja, ki je bilo ob najemu kredita dano pod hipoteko, pokojna pa je bila sinu tudi garant za plačilo kredita, - ali lahko v primeru dedovanja banka omeji dedovanje samo na stanovanje v lasti pokojne pod hipoteko ali tudi na gotovino, ki je na računu pokojne. - kaj bo zahtevala banka od sina pokojne kot kreditojemalca za naprej glede na to, da je lastnica stanovanja pod hipoteko in garant za plačilo obrokov, umrla. Kako sploh potekajo v takih primerih postopki dedovanja na sodišču in kakšen vpliv bo imela na celoten postopek zapuščinske razprave banka. Pri kateri banki je imel sin pokojne /brat moje poročne priče kredit, ta ne ve, vendar predvidevam, da so postopki v vseh bankah v takih primerih identični.

Dedovanje comment arrow
Spoštovani,

hipoteka na stanovanju bo tudi po smrti lastnice stanovanja ostala vknjižena v zemljiški knjigi. Smrt lastnice ni ovira za prodajo stanovanja, seveda pa mora biti pred prodajo urejeno zemljiško knjižno stanje, to je kot novi lastniki stanovanja vpisani dediči po pokojni lastnici tega stanovanja. Hipoteka je vezana na stanovanje, zato spremembe lastnikov stanovanja nanjo ne vplivajo. Seveda pa je vprašanje, kateri kupec bi kupil s hipoteko obremenjeno stanovanje, še posebej, če anuitete posojila niso bile plačane in banka lahko kadarkoli sproži izvršbo za sodno prodajo tega stanovanja.

Cilj dedičev kot novih lastnikov stanovanja je ta, da stanovanje prodajo neobremenjeno, to je brez hipoteke. To lahko storijo v dogovoru z banko na način, da se ob prodaji del kupnine v višini preostanka posojila nakaže banki, banka pa izstavi zemljiškoknjižno dovolilo za izbris hipoteke. O pogojih za izdajo zemljiškoknjižnega dovolila se dogovorite z banko, saj ima vsaka banka svojo politiko upravljanja s terjatvami do strank. V okviru tega je seveda možen tudi dogovor z novim garantom in prenos hipoteke na drugo nepremičnino.

Vsak dedič s prevzemom zapuščine prevzame tudi dolgove zapustnika, pri čemer za plačilo dolgov odgovarja do višine vrednosti podedovanega premoženja. Med dediči je možen tudi dogovor, da samo nekateri prevzamejo dolgove in premoženje oz. vsak le določene dolgove in premoženje. Najprej pa morate ugotoviti, ali je zapustnica za sinovo posojilo jamčila le s stanovanjem ali z vsem svojim premoženjem. Če je jamčila le s stanovanjem, potem ostalo premoženje ni v nevarnosti (vključno s švicarskimi franki, ki bodo prav tako predmet dedovanja) – razen od tistega sina, ki ne odplačuje posojila.

Banka od sina lahko zahteva dodatno zavarovanje, lahko pa se glede na situacijo odloči za prodajo stanovanja v izvršbi, če sin posojila ne bo odplačeval.

Banka bo v zapuščinskem postopku verjetno prijavila svojo terjatev, to je neplačane obveznosti in zahtevala njihovo poplačilo od dedičev. Lahko zahteva tudi ločitev zapuščine. V tem primeru dediči ne morejo razpolagati s stvarmi in pravicami iz zapuščine; prav tako se njegovi upniki ne morejo iz njih poplačati, dokler se ne poplačajo upniki, ki so zahtevali ločitev. Verjetno bo banka skušala doseči prostovoljno plačilo dolga. Ob tem pa dediči ne smejo pozabiti na svojo regresno pravico do sina, ki ne odplačuje posojila. Od njega lahko zahtevajo vračilo tistega, kar je namesto njega plačala zapustnica oz. kar bodo namesto njega plačali sami. Vsekakor lahko v zadevi glede na večje število dedičev nastopijo različne situacije in različni dogovori med njimi in banko.

Lep pozdrav,

Matiček Žumer
odvetnik


Odvetniška pisarna Matiček Žumer
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.