Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
19.7.2018
Odgovarja:

Ločitev in delitev premoženja

Poročen sem 3 leta in žena razmišlja o ločitvi. Pred 18 meseci sva kupila stanovanje v vrednosti 48 500 evrov. Žena je prispevala 38 000 svojih prihrankov-ostalo je kredit-v zem.knjigo je vpisana samo žena. Zdaj obnovljeno in opremljeno stanovanje cenijo na 72 000-in me zanima, kako si razdeliti, ko se ločiva. Zanima me tudi, ali ji lahko zaračunam za delo ki sem ga v treh letih vložil, ima namreč en hektar velik travnik, ki pa je bil zapuščen, zaraščen. Jaz sem to vse pokosil, grmovje, trnje, posekal, uredil parcelo za piknike, delal več tisoč ur. Hvala za odgovor.

Ločitev in delitev premoženja comment arrow
Spoštovani,

ob razvezi zakonske zveze morata urediti razmerja v zvezi z vajinim skupnim premoženjem. Skupno premoženje je tisto premoženje, ki sta ga pridobila v času zakonske zveze z vajinim delom. To ni tisto premoženje, ki sta ga "prinesla" v zakon ali ki sta ga v času zakonske zveze pridobila kot vajino posebno premoženje (npr. z dedovanjem, darilom enemu zakoncu, ipd.). Skupno premoženje se razdeli med zakonca skladno z njunima deležema na skupnem premoženju. Domneva se, da sta deleža enaka. Seveda lahko vsak zakonec dokazuje tudi drugačne deleže. Pri ugotavljanju deleža na skupnem premoženju se ne upošteva le dohodek vsakega zakonca, temveč tudi druge okoliščine, kot na primer pomoč, ki jo zakonec daje drugemu zakoncu, varstvo in vzgojo otrok, opravljanje domačih del, skrb za ohranitev premoženja in vsako drugo obliko dela in sodelovanja pri upravi, ohranitvi in povečanju skupnega premoženja.

Prihranki vaše žene v višini 38.000,00 EUR se bodo šteli kot njen prispevek oz. vložek v skupno premoženje. Njen vložek iz naslova prihrankov ne pomeni, da je del stanovanja sorazmeren vrednosti njenega vložka njeno posebno premoženje. Zaradi tega vložka bo njen delež na skupnem premoženju lahko višji od vašega – seveda je to zgolj hipotetično, saj ne poznam še preostalih okoliščin, ki bi prišle v poštev, razen vašega dela na travniku. Tudi to delo na travniku je lahko okoliščina, ki se upošteva pri ugotavljanju vašega prispevka k skupnemu premoženju in deleža na njem. Posebej ji tega ne morete zaračunati, lahko pa to okoliščino uveljavljate pri določanju deleža na skupnem premoženju. Kakšna pa je vrednost tega vašega dela, bi v sodnem postopku ugotavljali sodni izvedenci ustrezne stroke.

V izogib sodnim postopkom je najbolje, če se že pred tem skušata dogovoriti. Vaše delo je nedvomno okoliščina, ki jo lahko postavite ob bok ženinemu vložku v stanovanje.


Lep pozdrav,

Matiček Žumer
odvetnik


Odvetniška pisarna Matiček Žumer
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.