Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Dedovanje, nujni delež

Premoženje - stanovanjsko hišo in štiri parcele bi podarila mlajšemu sinu, ki je pripravljen tudi skrbeti za nas (mene in moža), s tem da drugi sin nima možnosti uveljavljanja nujnega deleža. Prosim vas za nasvet kakšno pogodbo je potrebno skleniti s sinom, kateremu bi podarila premoženje. Hvala in lepo pozdravljeni.

Dedovanje, nujni delež comment arrow
Spoštovani,
v skladu z Zakonom o dedovanju so nujni dediči pokojnikovi potomci, torej bi v vašem primeru bila nujna dediča oba sinova. Nujni delež pa je delež premoženja s katerim zapustnik ne sme razpolagati in predstavlja polovico premoženja, ki bi ga sicer dedič prejel, če bi bilo uvedeno zakonito dedovanje. V vašem primeru bi pol premoženja, ki bi spadalo v zapuščino prejel en sin, drugo polovico pa drugi, tako bi za enega izmed sinov nujni delež predstavljal 1/4 celotnega premoženja, ki bi spadalo v zapuščino. V kolikor bi vi nepremičnino, ki predstavlja vaše edino premoženje podarili enemu izmed sinov, bi lahko drugi sin v zapuščinskem postopku po vaši smrti uveljavljal vračilo dela darila, s katerim bi si pridobil premoženje, ki bi predstavljalo njegov nujni delež. Tudi v primeru, če bi vi z enim izmed sinov sklenili pogodbo o dosmrtnem preživljanju, s katero bi nepremičnina prešla na sina po vaši smrti, bi lahko drugi sin v zapuščinskem postopku uveljavlja svoj nujni delež in nato v pravdnem postopku izpodbijal dotično pogodbo o dosmrtnem preživljanju. Sin, kateri bi torej sprožil pravdni postopek, bi moral dokazovati, da je bila dejanska pogodbena volja strank pogodbe o dosmrtnem preživljanju drugačna, kot je zapisana in sicer takšna, da je šlo za (delno) neodplačen pravni posel in izigranje zakona, torej preprečitev sinu prejem njegovega nujnega deleža.

V poštev bi morebiti prišla izročila pogodba, s katero bi že za časa svojega življenje razdelili in izročili svoje premoženje med zapustnike, vendar je potrebno soglasje vseh dedičev. Torej v kolikor se en izmed dedičev z izročilno pogodbo, s katero bi vi nepremičnino izročili zgolj enemu izmed sinov, ne bi strinjal, pogodba ne bi bila veljavna, kar bi pomenilo, da bi lahko sin uveljavljal nujni delež.

Iz navedenega sledi, da pravni sistem ne predvideva nikakršen pravne podlage, s katero bi se lahko zapustnik izognil morebitnemu nujnemu dedovanju svojih dedičev, saj v nasprotnem primeru, bi bil sam institut nujnega dedovanja ne smiseln.

S spoštovanjem,
Janja Cigoj
Mag. prava
 
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2019 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.