Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
17.1.2023
Odgovarja:

prenos solastništva med zakoncema

Spoštovani, moj mož želi prenesti solastniški delež nepremičnine name, svojo ženo. Solastniški delež ni skupna lastnina, ampak njegov delež dedovanja. Katera pogodba bi bila najugodnejša ? Hvala. Lepo Vas pozdravljam, Milena

prenos solastništva med zakoncema comment arrow

Spoštovani,

vaš mož lahko svojo (so)lastninsko pravico na vas prenese na podlagi darilne pogodbe. Ker sta v zakonski zvezi, mora biti darilna pogodba sklenjena v obliki notarskega zapisa pri notarju. Stroški take pogodbe obsegajo stroške sestave pogodbe in vpisa v zemljiško knjigo. Neodplačni prenos premoženja med zakoncema je oproščen davka na darila. Prenos (so)lastninske pravice pa je lahko predmet obdavčitve z dohodnino, in sicer davka na dohodek iz kapitala, natančneje dobička iz kapitala. Davek se plača na razliko med vrednostjo nepremičnine ob odsvojitvi in pridobitvi, če je seveda med njima razlika v vrednosti, in če ni poteklo že več kot 15 let od pridobitve nepremičnine. Možne so tudi oprostitve tega davka (npr. če gre za stanovanje ali stanovanjsko hišo z največ dvema stanovanjema in s pripadajočim zemljiščem, v kateri je imel mož prijavljeno stalno prebivališče in je v njej dejansko živel zadnja tri leta pred odsvojitvijo). Davku na dobiček iz kapitala pa se je mogoče izogniti tudi tako, da mož odloži ugotavljanje davčne obveznosti. Davčna obveznost bi se v tem primeru ugotavljala šele ko bi vi nepremičnino odsvojili dalje. Seveda pa je poleg stroškov samega prenosa lastninske pravice in davkov potrebno upoštevati tudi morebitne pravne posledice. Darilna pogodba je namreč preklicen pravni posel. Ob sklenitvi darilne pogodbe se je smiselno dogovoriti tudi, ali se darilo všteva v vaš dedni delež po možu ali ne. Poleg darilne pogodbe so možne še druge pogodbe, ki pa so z vidika stroškov in davkov manj ugodne (npr. prodajna pogodba). V vsakem primeru je smiselno, da se pred izbiro in sklenitvijo pogodbe posvetujete s pravnim strokovnjakom.

Lep pozdrav,

Matiček Žumer
odvetnik

Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.