Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Prevara

Spoštovani, partner me je po dolgoletni zvezi prevaral. Trajalo je več mesecev. Sedaj je zvezo s to žensko končal. Pravi, da dejanje zelo obžaluje in da želi, da rešiva najino zvezo. Pripravljen je, da greva skupaj na terapijo. Vzrok za prevaro so bili problemi v zvezi, ki se jih oba zavedava in sva jih pripravljena reševati. Odločam se, ali naj ga zapustim ali naj poskusim rešiti zvezo. Pri tem bi mi pomagali odgovori na naslednja vprašanja: - ali je možno prevaro popolnoma oprostiti? - ali je možno po prevari še kdaj popolnoma zaupati (enako močno kot prej)? - ali je možno po prevari partnerja še kdaj enako močno spoštovati kot pred prevaro? - ali bolečina in žalost kdaj dokončno (100 %) mineta? - ali je po prevari možna enako močna ljubezen kot prej? Zavedam se, da je odvisno od truda obeh partnerjev. Prosim Vas le za strokovno mnenje, ali je zgoraj navedeno sploh možno ali po prevari to preprosto več ne gre? Zanimajo me tudi primeri iz prakse - ali nekaterim parom uspe popolnoma rešiti zvezo, ali pa gre le za delno izboljšanje, ki nikoli ne more doseči stopnje ljubezni, spoštovanja in zaupanja ki je bila pred prevaro? Poznate iz svojih izkušenj kakšen par, ki mu je popolnoma uspelo premagati posledice nezvestobe, ali se zveze večinoma rešijo le delno? Najlepša hvala za pomoč že vnaprej.

Prevara comment arrow
Spoštovani,

občutki razdvojenosti, dvomov, strahov idr. so po storjeni prevari zelo običajni. Porajajo se vam številna vprašanja, ki (na videz) ostajajo brez odgovorov, negotovost, strah pred ponovno prizadetostjo, bolečino, izdanostjo. Ne dvomim, da si niste že veliko stvari prebrali na to temo.

Okrevanje od trenutne situacije bo veliko bolj učinkovito, če se bosta za razreševanje težav odločila oba, če sta oba pripravljena spoznati sporočila prevare in se dokopati do izvorov, ki so vplivali na storjeno prevaro. Pri tem je pomembno, da je odločitev (kakršna koli že) za razreševanje tako osebnih kot medsebojnih težav svobodna, saj ta vpliva na motivacijo za delo (da nihče ne počne nečesa zaradi drugega, temveč zaradi sebe). Ta je tudi v praksi problem. Torej, ključno vprašanje je, kaj želita doseči, po kateri poti želita iti naprej, želita odnos graditi skupaj ali vsak zase. Ko bosta o tem razmišljala, razmišljajte tudi o razlogih, motivih, zakaj se boste tako odločili. Okrevanje po prevari je namreč proces, zahteva čas, voljo, moč, pogosto se dogajajo nihanja. Ko že mislite, da se stvari izboljšujejo, umirjajo, se znova lahko pojavijo občutki obupa, nemoči, bolečine itd. In je potrebno preživeti. V vsakem primeru se je potrebno postaviti na noge.

Pojav nezvestobe v odnosu ljudem vedno prinaša neka globlja sporočila. V vašem primeru je lahko namen ta, da se v življenju znova povežeta, da se pogosteje zaustavita in se večkrat posvetita odnosnim temam, drug drugemu, da znova začutita vrednost in smisel skupnega bivanja, doživljanja drug drugega, zaupanja in bližine drugega, ki je nemara v zadnjem času iz različnih razlogov oslabila. Namen je lahko tudi ta, da se posvetita temam, katerim se morda izogibata ali pa se jih niti ne zavedata: ranam iz otroštva. Odnosi se v odraslosti na tak ali drugačen način ponavljajo zelo podobno kot v preteklosti: izzovejo podobne občutke, doživljanja, odzive, bolečine, čustveno breme, podobne zaplete, težave, z namenom, da se nekoč razrešijo. Morda je namen kak drug.

Če odgovorim na vaša vprašanja, bom rekla, da po prevari ni možno samo okrevati, temveč okrepiti tako sebe kot skupni odnos. S tem mislim predvsem, da z zavestnim delom na sebi človek lahko povsem drugače (v odnosih najde smisel, vrednost) začne gledati na različna življenjska področja, na medsebojni odnos, na odnose nasploh, da poglobi razumevanje do ljudi, situacij, odnosov, sploh če, skozi življenjski tok dojame in spozna sporočilnost nezvestobe, da nanjo pogleda z drugega zornega kota. Da je ne smatra le kot »težavo, ki uničuje...«, temveč predvsem kot priložnost za rast, za napredovanje, za namenitev pozornosti v veliki meri sebi: kaj morate v odnosih še spoznati o sebi, česa se morate še naučiti, kaj vse vas trenutne situacije učijo, kje se zapletate... Morda morate bolj zaupati temu, kar vseskozi zaznavate in čutite, a se ne vzamete dovolj resno, morda morate spremeniti svoja odzivanja na dogodke, partnerja, morda se morate bolj posvetiti svojim sanjam, morda se morate bolj ceniti, morda morate na kakšnih področjih potegniti zaključke in začeti drugače ipd. Povsod v literaturi boste lahko zasledili, da gre proces okrevanja po prevari skozi različne faze, dokler se situacija vsaj približno ne uravnovesi, kar lahko traja tudi leta. Z leti je bolečina manjša, tudi jeza, kaotični občutki, veliko je odvisno od vašega partnerja in njegovega sodelovanja pri zmanjšanju vaših dvomov, nezaupanja v vsakdanjih situacijah, večjo vlogo igra tudi proces odpuščanja, ko pride do trenutka, ko ste pripravljeni dogodek zares od-pustiti iz svojega življenja. Rekla bi, da človek, kolikor potegne najboljše iz situacije, po okrevanju ni več isti, kar je tudi resnični namen. Če v življenje ne začne vnašati novih sprememb, se prevara (tudi v novem odnosu) lahko znova pojavi. Bolj podrobno o nezvestobi si lahko preberete (če še niste) v priročniku V. Seles Nezvestoba, kjer boste našli kakšne odgovore na vprašanja. Sicer pa poslušajte svoje srce, svoje občutke, ki vas bodo vodili po pravi poti naprej. Bo pa potrebno sprejeti razne odločitve in čim bolj zožiti prostor za kakršne koli dvome, ki bi vas lahko ovirali na vaši poti. Lahko izbirate, se odločate, vse je odvisno od vas (vaju). Srečno obema.


dr. Barbara K. Novak,
zakonska in družinska terapevtka
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.