Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
13.11.2019
Odgovarja:

Težava z otrokom

Pozdravljeni, imamo težavo s hčerko, ki bo dopolnila 18 let 15. 1. 2020. Težave so se začele že pri njenih 14-ih letih, slaba družba, kajenje, droga in kraja denarja doma, laži itd. Posvetovali smo se na CSD Kranj, a vedno ščitijo otroka. Hči obtožuje, da sva starša do nje nasilna in da jo vznemirjava. Pred šestimi meseci se je zaljubila in smo ji nato dovolili, da konec tedna pri fantu tudi prespi. Hči želi živeti pri fantu, prijavila naju ne na CSD, ker želi, da ji dovolila, da kljub temu, da še ni p0olnoletna, živi pri njemu. Sedaj želijo, da ji midva izplačujeva do polnoletnosti neke vrste preživnino. A midva nisva ločena, hči pa je prijavljena na najinem naslovu. Zanima me, ali sva ji v primeru, da se iz najinega naslova odjavi in še vedno hodi v šolo, dolžna plačevati to preživnino, kljub temu, da midva želiva, da je še vedno pri nama?

Težava z otrokom comment arrow

Starši so skladno s 183. členom Družinskega zakonika zavezani preživljati svoje otroke do polnoletnosti, tako da v skladu s svojimi zmožnostmi zagotovijo življenjske razmere, potrebne za otrokov razvoj. Otroka, ki je vpisan v srednješolsko izobraževanje, morajo starši preživljati tudi po polnoletnosti, če se redno šola in ni zaposlen ter ni vpisan v evidenco brezposelnih oseb, in sicer le do prvega zaključka srednješolskega izobraževanja oziroma do pridobitve najvišje ravni splošne oziroma strokovne izobrazbe, ki jo je po predpisih s področja srednjega šolstva možno pridobiti. Obveznost preživljanja traja najdlje do otrokovega dopolnjenega 26. leta starosti. Otroka, ki je vpisan v višješolski strokovni študij, morajo starši preživljati, če se redno šola in ni zaposlen ter ni vpisan v evidenco brezposelnih oseb, in sicer le do prvega zaključka višješolskega strokovnega študija v skladu z določbami zakona, ki ureja višješolsko strokovno izobraževanje. Otroka, ki je vpisan v visokošolski študij, morajo starši preživljati, če se redno šola in ni zaposlen ter ni vpisan v evidenco brezposelnih oseb, in sicer le do prvega zaključka dodiplomskega študija ali do prvega zaključka magistrskega študijskega programa ali enovitega magistrskega študijskega programa v skladu z določbami zakona, ki ureja visoko šolstvo. Če študijski program, v katerem se otrok šola, traja več kakor štiri leta, se obveznost preživljanja podaljša za toliko, kolikor je daljši študijski program. Obveznost preživljanja traja najdlje do otrokovega dopolnjenega 26. leta starosti.

 

Ne glede na zgoraj navedene okvirje pa morajo otroka, ki je sklenil zakonsko zvezo ali živi v zunajzakonski skupnosti, starši preživljati le, če ga ne more preživljati zakonec ali zunajzakonski partner. Kadar starši ne preživljajo otroka v svojem gospodinjstvu, morajo k njegovemu preživljanju prispevati preživnino v mesečnem znesku. Iz navedenega tako izhaja, da sta hčeri v primeru, da se iz vajinega naslova preseli in še vedno hodi v šolo, dolžna plačevati preživnino v primeru, da je zunajzakonski partner, pri katerem živi, ne more preživljati. Če želite pravni nasvet, pomoč ali zastopanje v konkretnem postopku, je dobro, da vam pomaga oseba s pravnim znanjem.

 

Dr. Ines Grah,
odvetnica
 
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.