Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Varščina

Pozdravljeni, s partnerjem sva najemodajalcu plačala 700eur varščine in v pogodbi podpisala da če pred 1 letom zapustimo stanovanje zadrži del varšine. Stanovanje smo zapustili po 6mesecih bivanja zaradi zamolčanih stvari v stanovanju (črna plesen, mokri zidovi, gnitje parketa,vlaga) zaradi ogrožanja zdravja predvsem 7letnice smo se odselili. Sedaj naju lastnik vneto klicari in zahteva še okoli 400eur placila. Najemnino smo plačevali 350eur (na občino je prijavil 100eur). Zadržati želi 700eur varščine + zahteva še okoli 400eur plačila. Zaradi razmer sva morala zavrči osebne stvari v vrednosti okoli 200eur. Zadnji mesec pa smo bili tam samo 14dni. Zanmi me če morava s partnerjem gospodu plačati še teh 400 glede na to daje zadržal 700eur varščine in je bilo ogroženo naše zdravje in zavržena naša lasnina zaradi razmer. Ko sva selila je gospod v najni odsotnosti prišel v stanovanje in nama odtujil najmeno pogodbo. Hvala za Vaš odgovor

Varščina comment arrow

Najemne pogodbe navadno vsebujejo tudi določbe glede pogojev odpovedi, in sicer tako s strani najemnika kot s strani najemodajalca, v kolikor jih ne, se uporabi zakon, ki to podrobno ureja. Pri vsaki odpovedi najemne pogodbe je potrebo spoštovati odpovedni rok, ki je bil dogovorjen med strankama. V kolikor ni bil posebej dogovorjen, že Stanovanjski zakon določa, da sme najemnik odpovedati najemno pogodbo vselej ne da bi za to navajal razloge, če o tem pisno obvesti lastnika, z 90 dnevnim odpovednim rokom. To pomeni, da mora najemnik kljub odpovedi najemne pogodbe še tri mesece plačevati najemnino.


V vašem primeru žal ni jasno za kakšen odpovedni rok ste se dogovorili z najemodajalcem, vendar ta skoraj zagotovo obstaja. Najemodajalec ima navadno pravico, da neplačane zneske najemnine pobota z že plačano varščino. To v vašem primeru še toliko bolj velja, saj naj bi bili dogovorjeni, da lahko del varščine celo zadrži. Žal je premalo podatkov, da bi vam lahko sporočili koliko ste svojemu najemodajalcu dolžni plačati. Vsekakor bi bilo smiselno, da se z najemodajalcem dogovorite, da je tudi vam nastala škoda in da se vaša obveznost plačila posledično zmanjša za višino škode, ki vam je bila povzročena. V kolikor bo prišlo do sodnega postopka bo to ena izmed možnih obramb na vaši strani, seveda pod pogojem, da boste lahko dokazali vse elemente odškodninskega zahtevka, to je protipravno ravnanje najemodajalca, nastanek škode, vzročna zveza med škodo in protipravnim ravnanjem ter odgovornost najemodajalca.


Lep pozdrav,

Gorazd Snoj
odvetnik

 

Odvetniška pisarna Gorazd Snoj

Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.