Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
28.11.2019
Odgovarja:

ZPIZ in invalidnost

Spoštovani, zanima me sledeče: Na odločbi zpiza mi piše: ob nastanku invalidnosti ni bil obvezno zavarovan oziroma je bil prostovoljno vključen v obvezno zavarovanje na podlagi 25 člena zakona. Zanima me, kaj je tu mišljeno, da nisem bil zdravstveno zavarovan ali da nisem bil pokojninsko in invalidsko zavarovan? Na invalidski komisiji sem bil, ko nisem bil več v službi, sem se pa poškodoval, ko sem bil še v službi. Na invalidski komisiji sem pa bil, ko sem bil že prijavljen na zavodu za zaposlovanje. Hvala za odgovor ter lp. Leon

ZPIZ in invalidnost comment arrow

Z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) je določeno, katere osebe se morajo obvezno vključiti v zavarovanje. To so primeroma osebe v delovnem razmerju, samozaposleni, družbeniki, kmetje, osebe, ki v okviru kakšnega drugega pravnega razmerja opravljajo delo, brezposelni, ki prejemajo denarno nadomestilo za primer brezposelnosti, osebe, ki so upravičene do nadomestila zaradi začasne nezmožnosti za delo po prenehanju delovnega razmerja v skladu s predpisi, ki urejajo zdravstveno zavarovanje in drugi. Poleg oseb, za katere je obveznost zavarovanja z zakonom določena, se v pokojninsko in invalidsko zavarovanje lahko prostovoljno vključijo tudi osebe, ki ne izpolnjujejo pogojev za obvezno zavarovanje, izpolnjujejo pa druge pogoje, določene s 25. členom ZPIZ-2.

 

Glede na postavljeno vprašanje, posredovane podatke in opis primera težko podam natančen odgovor, saj bi potrebovala več informacij o tem katere pravice ste uveljavljali, odločitev Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) in razloge za odločitev. Prav tako ni jasno na kaj vpliva dejstvo, da niste bili obvezno zavarovani. Glede na to, da je o vaših pravicah odločal ZPIZ na podlagi določb ZPIZ-2 pa je mogoče sklepati, da se v odločbi vključitev v zavarovanje nanaša na pokojninsko zavarovanje. Invalidska komisija ZPIZ po pregledu osebe in medicinske dokumentacije poda mnenje o invalidnosti, kategoriji, vzroku in času njenega nastanka. Čas nastanka invalidnosti je lahko ugotovljen na dan obravnave pred invalidsko komisijo, lahko pa tudi pred tem, odvisno od podatkov v medicinski dokumentaciji. Mnenje invalidske komisije je podlaga za odločitev ZPIZ. Zoper odločbo imate možnost pritožbe, kasneje pa tožbe pred Delovnim in socialnim sodiščem. Za pravni nasvet, pomoč ali zastopanje v konkretnem postopku, je dobro, da vam pomaga oseba s pravnim znanjem.

 

Dr. Ines Grah,
odvetnica
 
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.