Arhiv odgovorov Zastavi vprašanje Kdo odgovarja
Išči po vprašanjih ostalih uporabnikov in odgovorih naših priznanih strokovnjakov.
Področje
Iskalni niz
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
18.8.2016
Odgovarja:

Zastaranje

Pozdravljeni. Leta 2011 sem pri Nekermanu kupila pohištvo na 24 obrokov. Nato je Nekerman šel v stečaj in nisem več plačevala, zadnja položnica pa je zapadla v plačilo februarja 2011. DAnes sem dobila od Centralnega oddelka za verodostojno listino izvršbo s strani upnika RB inkaso, ki naj bi od Nekermana odkupil moj dolg. Zato me zanima ali je zadeva zastarala in je brez predmetna. RB inkaso trdi, da so decembra 2015 vložili na sodišče izvršbo in da zadeva ni zastarala. Poleg tega me tudi zanima ali me RB inkaso lahko sploh terja, da plačam njim to terjatev, saj z njimi nisem sklenila nobene pogodbe. Listine ki jih je RB inkaso elektronsko poslal na sodišče pa so datirane na 26.6.2011, kar pomeni, da so tega dne odkupili terjatev od Nekermana.

Zastaranje comment arrow
Spoštovani,

zastaranje začne teči, ko je imel upnik možnost terjati svojo terjatev; torej naslednji dan po zapadlosti posameznega obroka. Ob tem dodajam, da imajo pogodbe o nakupu blaga na obroke pogosto določbe, da v primeru zamude s plačilom določenega števila obrokov vsi še nezapadli obroki zapadejo v takojšnje plačilo.

Splošni zastaralni rok, ki bi v vašem primeru prišel v poštev, znaša 5 let. Zastaranje pretrga vsako dejanje upnika proti dolžniku pred sodiščem, med drugim torej tudi vložitev predloga za izvršbo. V času sodnega postopka zastaranje ne teče. Glede na podatke, ki ste jih navedli, ob vložitvi upnikovega predloga za izvršbo zastaranje vašega obroka še ni nastopilo, ker še ni potekel potekel petletni zastaralni rok. Kadar gre dolžnik v stečaj, zastaranje njegovih terjatev do dolžnikov ne teče v obdobju enega leta od začetka stečajnega postopka. V vašem primeru bi to lahko pomenilo, da morate petletnemu zastaralnemu roku prišteti še eno leto.

Upnik svojo terjatev lahko tudi odstopi drugemu, razen če je bilo to v pogodbi (o obročnem nakupu blaga) ali drugi listini (npr. splošni pogoji poslovanja) med strankama izključeno. Do prenosa terjatve z upnika na novega upnika lahko pride tudi v stečajnem postopku. Soglasje dolžnika za odstop terjatve ni potrebno. Ob prenosu terjatve novi upnik "stopi v čevlje" prejšnjega upnika. To pomeni, da bi novi upnik lahko od vas terjal preneseno terjatev prejšnjega upnika. Seveda pa je treba preveriti vse listine, na katerih novi upnik utemeljuje svojo terjatev proti vam.

Lep pozdrav,

Matiček Žumer
odvetnik


Odvetniška pisarna Matiček Žumer
Prejšna stran
1
2
3
...
Naslednja stran
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.