Bančne storitve: Ugodnosti za upokojence

Moje finance > Denar | piše: ZPS/M. L. | 18.9.2017
Banke v svojih informacijskih gradivih pogosto poudarjajo posebno skrb za upokojence in oglašujejo produkte, ki so namenjeni le njim. V ZPS so preverili, kako ugodni so bančni računi, namenjeni upokojencem, v primerjavi s klasičnimi bančnimi računi, kakšne so razlike med bankami, pripravili pa so tudi nekaj nasvetov, kako si lahko upokojenci zmanjšajo stroške poslovanja z banko in kako se pametno odločati v zvezi z bančnim varčevanjem.
Banke ponujajo ugodnosti tudi za upokojence. (foto: pexels.com)
Banke ponujajo ugodnosti tudi za upokojence. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Upokojencev je pri nas približno 680.000 in predstavljajo za banke pomemben delež njihovih strank. Upokojenci se med seboj zelo razlikujejo po načinu finančnega poslovanja z bankami. Nekateri so sodobne bančne rešitve že vzeli za svoje, drugi pa prisegajo na bolj tradicionalne načine poslovanja. Posebej tisti upokojenci, ki ne uporabljajo interneta, so občutljivi na visoke stroške poslovanja na bančnem okencu in so pri izbiri banke bolj omejeni, saj potrebujejo poslovalnico v bližini svojega doma. Zagotovo pa imajo starejši občani še bolj kot mlajši težave z razumevanjem vedno bolj zapletenih bančnih ponudb. Tudi oni pa bi morali bančne ponudbe primerjati med seboj, saj bi lahko tako prihranili. Letos je namreč že polovica bank podražila storitve, povezane z uporabo bančnih računov, ki jih komitenti najpogosteje uporabljajo, spremljajo pa jih v ZPS.

Stroški so odvisni od načina poslovanja z banko
Poizvedovanje ZPS je pokazalo, da pri nas 11 od 15-ih bank in hranilnic ponuja posebne račune za potrošnike z upokojenskim statusom. Bistvenih razlik med takšnimi računi in bančnimi računi za zaposlene ni, praviloma pa so nekatere storitve ugodnejše – na primer vodenje računa in plačilo položnic na bančnem okencu. Če ste se pred kratkim upokojili in vaša banka ponuja poseben bančni račun za upokojence, preverite, ali se vam ga izplača odpreti. Predvsem tistim, ki imate na obstoječem računu odobren večji limit ali dodatne kartice, pa svetujemo, da se v banki pozanimate, ali boste lahko te storitve uporabljali tudi z upokojenskim računom.

Prihranki, ki jih lahko dosežete pri poslovanju z bančnim računom, so odvisni od obsega in načina vašega poslovanja z banko. Medbančno primerjavo stroškov so zato opravili za dva tipična profila upokojencev:

"upokojenec 1" posluje z banko na bančnem okencu. Tam vsak mesec poravna pet položnic, gotovino pa dviguje samo na bankomatu svoje banke;

"upokojenec 2" uporablja spletno banko. Vsak mesec plača šest položnic in trikrat dvigne gotovino na bankomatu druge banke. Poleg tega ima odprt še en trajni nalog in eno direktno obremenitev, uporablja pa tudi kartico z odloženim plačilom. Več o tem, kako računamo stroške tipičnih potrošnikov, lahko preberete na našem spletnem mestu.

Krediti za upokojence?
V ZPS vsem potrošnikom pri najemu kredita svetujejo veliko previdnost in dobro načrtovanje, pa tudi naj se izogibajo pogosti uporabi dragih hitrih kreditov, ki jih banke odobrijo v obliki limita ali pa posojilnih kartic. Posebej dolgoročne in večje kredite je smiselno odplačati še pred upokojitvijo, zadolževanje po upokojitvi pa naj bo rešitev le v res nujnih primerih.

Večina bank tudi upokojencem ponuja redni limit v okviru bančnega računa v znesku nekaj sto evrov, kar je odvisno od višine rednih prilivov. Banke so povprašali tudi o pogojih za odobritev potrošniškega kredita za upokojence, saj občasno dobijo pritožbe upokojencev, ki so naleteli na težave pri odobritvi kredita zaradi starostnih omejitev. Pri večini bank bodo upokojencem odobrili potrošniški kredit le pod pogojem, da bo poplačan, preden bo kreditojemalec star največ 75 let; ponekod je določena meja 80 let. Pogosta praksa pri kreditiranju starejših je tudi, da banka kot pogoj za odobritev kredita zahteva poroštvo mlajšega družinskega člana.

V preteklih letih so bili pri kreditodajalcih, ki niso banke, priča številnim primerom oderuškega kreditiranja. Najpogostejše žrtve pa so bili prav upokojenci. Najem kredita pri nebančnih ponudnikih brez res dobrega razumevanja kreditnih pogojev in stroškov odsvetujejo vsem potrošnikom.

Še več informacij o bančništvu za upokojence pa boste lahko prebrali tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.