Čevlji z laserjem za pomoč obolelim za Parkinsonovo boleznijo

Moje zdravje > Varna starost | piše: M. B. | 11.4.2022
Parkinsonova bolezen je degenerativna bolezen osrednjega živčnega sistema. Motorični simptomi bolezni so posledica smrti celic, ki ustvarjajo dopamin; vzrok te celične smrti ni znan. Zgodaj v poteku bolezni so najbolj očitni simptomi bolezni povezani z gibanjem; ti vključujejo tresenje, togost, počasnost gibanja in težave s hojo.
Na nizozemskem vseučilišču Twente so izumili čevlje, ki so lahko v pomoč obolelim za Parkinsonovo boleznijo. (foto: freeimages.com)
Na nizozemskem vseučilišču Twente so izumili čevlje, ki so lahko v pomoč obolelim za Parkinsonovo boleznijo. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Na nizozemskem vseučilišču Twente so izumili čevlje, ki so lahko v pomoč obolelim za Parkinsonovo boleznijo. Čevlji imajo majhne laserske oddajnike in so se pri najnovejših testih izkazali za izjemno uporabne pri omenjenih bolnikih, saj jim lahko pomagajo pri normalni hoji.

Se sprašujete, kako delujejo? Čevlji pomagajo bolniku, da naredi korak vedno, ko obstane na mestu. Opisani trenutek je znan tudi kot trenutek zamrznitve med hojo in lahko traja od nekaj sekund do nekaj minut. V tem času lahko oseba, ki boleha zaradi Parkinsonove bolezni, izgubi ravnotežje in pade.

Raziskave so pokazale, da lahko bolnik, če se v trenutku zamrznitve osredotoči na določeno stvar, kot je na primer razpoka v betonu ipd. normalno giblje naprej. Glede na to, da v realnosti ne moremo vedno pričakovati nečesa, na kar bi se lahko osredotočil, so mu v tem primeru v pomoč omenjeni čevlji.

Laserski žarki se izrišejo nekaj centimetrov pred osebo, ki nosi čevlje, in ji pomagajo, da se osredotoči na to mesto ter tako naredi naslednji korak.

Čevlji so že pomagali mnogim, v spodnjem videoposnetku pa si lahko ogledate, kako delujejo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.