Cojzla, prvi popolnoma brezglutenski delí pri nas, poskrbi za ljubitelje gurmanskih jedi in otroške brbončice, ki hrepenijo po lepljivih prstih, za mesojedce in vegane, predvsem pa za celiakaše. Gre za koncept 'take-away', ki je v zaprtem delu tržnice BTC v Ljubljani pečice in žar zagnal lani decembra. Cojzli in njenim jedem daje dušo lastnik in chef Igor Mihelič, ki je delal tudi v restavracijah z Michelinovo zvezdico.
Cojzla je prijazen delí, kjer vam nadvse okusne jedi pripravijo za s seboj, ali pa si jih privoščite na robustnih domačnih mizah. Vsakdanjo ponudbo – svežo dnevno juhco in 'železni' repertuar priljubljenih jedi, ki se jim vsake toliko pridružijo čisto nove, ob sobotah pa še miške in pizze - razglasijo kar na tabli v Cojzli in prav vsako jutro na njihovi Facebook strani. Jedi skrbno pripravljajo za vse, ki se želijo prehranjevati brez glutena oz. so v to primorani zaradi zdravstvenih težav, kot je celiakija ali intoleranca na gluten.
Hrana v Cojzli je tako v celoti brezglutenska, od začimb naprej, pri čemer se osredotočajo na to, da sveže pripravljene jedi ustvarjajo v gurmanskih okusih. Ekipa Cojzle je tudi sicer zavezana brezglutenski prehrani, zaradi česar jim osebnih izkušenj na tem področju ne manjka. Pri oblikovanju jedilnika sodelujejo tudi s Suzano Kranjec, avtorico knjige Življenje brez glutena.
Pripravljajo predvsem tisto, kar je v brezglutenski prehrani težje dosegljivo: vsakodnevno svežo zelenjavno juhco, piščančje pohančke (fingerse), različne burgerje (mozzarela-pršut, tagliata-burger, piščančji in vegi), ki jim priložijo še domači ocvrti krompirček, sveže pripravljen falafel iz kaljene čičerike v palačinkah iz kaljene ajde, ki jih napolnijo tudi z mozzarelo in zelenjavo, za sladkosnede pa takšne palačinke namažejo z marmelado ali Nutello, ali pa jih pocrkljajo z jabolčnim zavitkom brez jajc in laktoze. Meso za tagliata-burger, na primer, je iz pljučnega fileja (biftka) z Nove Zelandije, marsikatero jed pa popestrita sadje in zelenjava, ki ju dehidrirajo v Cojzli. Sami pečejo tudi brezglutenski kruh, ki je naprodaj po prednaročilu.
Cojzla je ime za tatarsko ajdo, ki je dobro prilagojena na neugodne vremenske pogoje. Leta 1816 jo je Žiga Zois prinesel k nam in s tem rešil narod pred lakoto. Zato se pri nas ta vrsta ajde imenuje po Zoisu.
Igor Mihelič, lastnik in chef Cojzle, se je s svetom brezglutenske prehrane soočil pred letom dni, ko je družinski član dobil diagnozo celiakije. Spoznal je, da je celiakaš prikrajšan za marsikateri gurmanski užitek, predvsem v restavracijah, saj je brezglutenska hrana zaradi možnosti kontaminacije dosegljiva le v popolnoma brezglutenskih obratih. Slovenija je s takšno ponudbo še v povojih. Kot gostinec, tako po izobrazbi kot srcu, z leti izkušenj v vrhunskih restavracijah, celo tistih z Michelinovo zvezdico, je bilo za Igorja odprtje brezglutenskega delíja pravzaprav naraven korak naprej. Nastala je Cojzla, ki za malico ali kosilo pocrklja brbončice cele družine.
V Cojzli radi prisluhnejo predlogom in željam njihovih gostov ter vseskozi razvijajo nove recepte in jedi, pri čemer si prizadevajo tudi, da jih obišče vse več ljudi, ki z glutenom nimajo težav. Veseli so dobrega odziva gostov, predvsem pa iskrene hvaležnosti posameznikov, ki si po več letih lahko brezskrbno privoščijo jabolčni zavitek, burger ali sobotno družinsko kosilo izven doma.
Spremljate jih lahko tudi
tukaj.