Cojzla - za gurmane in celikaše

Aktualno > Dogodki | piše: M. L. | 4.3.2016
V tem tednu so v zaprtem delu tržnice BTC v Ljubljani uradno odprli Cojzlo, prvi popolnoma brezglutenski delí pri nas, ki poskrbi za gurmane in celiakase, mesojedce, vegane in tudi izbircne otroške brbončice. Nudijo pestro izbiro zdravih obrokov.
Cojzla zadovolji vse okuse. (foto: facebook)
Cojzla zadovolji vse okuse. (foto: facebook)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Cojzla, prvi popolnoma brezglutenski delí pri nas, poskrbi za ljubitelje gurmanskih jedi in otroške brbončice, ki hrepenijo po lepljivih prstih, za mesojedce in vegane, predvsem pa za celiakaše. Gre za koncept 'take-away', ki je v zaprtem delu tržnice BTC v Ljubljani pečice in žar zagnal lani decembra. Cojzli in njenim jedem daje dušo lastnik in chef Igor Mihelič, ki je delal tudi v restavracijah z Michelinovo zvezdico.

Cojzla je prijazen delí, kjer vam nadvse okusne jedi pripravijo za s seboj, ali pa si jih privoščite na robustnih domačnih mizah. Vsakdanjo ponudbo – svežo dnevno juhco in 'železni' repertuar priljubljenih jedi, ki se jim vsake toliko pridružijo čisto nove, ob sobotah pa še miške in pizze - razglasijo kar na tabli v Cojzli in prav vsako jutro na njihovi Facebook strani. Jedi skrbno pripravljajo za vse, ki se želijo prehranjevati brez glutena oz. so v to primorani zaradi zdravstvenih težav, kot je celiakija ali intoleranca na gluten.

Hrana v Cojzli je tako v celoti brezglutenska, od začimb naprej, pri čemer se osredotočajo na to, da sveže pripravljene jedi ustvarjajo v gurmanskih okusih. Ekipa Cojzle je tudi sicer zavezana brezglutenski prehrani, zaradi česar jim osebnih izkušenj na tem področju ne manjka. Pri oblikovanju jedilnika sodelujejo tudi s Suzano Kranjec, avtorico knjige Življenje brez glutena.

Pripravljajo predvsem tisto, kar je v brezglutenski prehrani težje dosegljivo: vsakodnevno svežo zelenjavno juhco, piščančje pohančke (fingerse), različne burgerje (mozzarela-pršut, tagliata-burger, piščančji in vegi), ki jim priložijo še domači ocvrti krompirček, sveže pripravljen falafel iz kaljene čičerike v palačinkah iz kaljene ajde, ki jih napolnijo tudi z mozzarelo in zelenjavo, za sladkosnede pa takšne palačinke namažejo z marmelado ali Nutello, ali pa jih pocrkljajo z jabolčnim zavitkom brez jajc in laktoze. Meso za tagliata-burger, na primer, je iz pljučnega fileja (biftka) z Nove Zelandije, marsikatero jed pa popestrita sadje in zelenjava, ki ju dehidrirajo v Cojzli. Sami pečejo tudi brezglutenski kruh, ki je naprodaj po prednaročilu.

Cojzla je ime za tatarsko ajdo, ki je dobro prilagojena na neugodne vremenske pogoje. Leta 1816 jo je Žiga Zois prinesel k nam in s tem rešil narod pred lakoto. Zato se pri nas ta vrsta ajde imenuje po Zoisu.

Igor Mihelič, lastnik in chef Cojzle, se je s svetom brezglutenske prehrane soočil pred letom dni, ko je družinski član dobil diagnozo celiakije. Spoznal je, da je celiakaš prikrajšan za marsikateri gurmanski užitek, predvsem v restavracijah, saj je brezglutenska hrana zaradi možnosti kontaminacije dosegljiva le v popolnoma brezglutenskih obratih. Slovenija je s takšno ponudbo še v povojih. Kot gostinec, tako po izobrazbi kot srcu, z leti izkušenj v vrhunskih restavracijah, celo tistih z Michelinovo zvezdico, je bilo za Igorja odprtje brezglutenskega delíja pravzaprav naraven korak naprej. Nastala je Cojzla, ki za malico ali kosilo pocrklja brbončice cele družine.

V Cojzli radi prisluhnejo predlogom in željam njihovih gostov ter vseskozi razvijajo nove recepte in jedi, pri čemer si prizadevajo tudi, da jih obišče vse več ljudi, ki z glutenom nimajo težav. Veseli so dobrega odziva gostov, predvsem pa iskrene hvaležnosti posameznikov, ki si po več letih lahko brezskrbno privoščijo jabolčni zavitek, burger ali sobotno družinsko kosilo izven doma.

Spremljate jih lahko tudi tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Moč besede, umetnosti, gibanja in prehrane za BOLNICE Z RAKOM DOJK

DOGODEK V OKVIRU ROZA OKTOBRA: Motionology v partnerstv...

Z dobrodelnim koncertom Viljem Julijan zbrali 65.000€ za male borce

Sobotni veliki dobrodelni koncert Viljem Julijan v Cank...

Mali borec Teo: pridite na naš dobrodelni koncert Viljem Julijan

4-letni fantek Teo skupaj z drugimi malimi borci srčno ...

Metka Klevišar: ZDRAVNIK, KI GA NOSIMO V SEBI

Medicina res veliko zmore, vedno več in tega smo lahko ...

Izšla je oktobrska revija Vzajemnost 2024

Ste med tistimi, ki v trgovini skrbno preberejo označbe...

Projekt CrossCare 2.0.: Oskrba starejših in odziv na staranje prebivalstva

V okviru preteklega 23. Festivala za tretje življenjsko...

Vabljeni V ZOO Ljubljana na praznovanje Svetovnega dne živali

Konec tedna, v petek, 4. oktobra, bodo tudi v ZOO Ljubl...

Numerološka napoved: Oktober je čas uvida v leto 2025!

Oktober je čas vpogleda v leto, ki prihaja. Nekako nam ...

Prvega oktobra obeležujemo Mednarodni dan starejših

Prvega oktobra je dan, ki je bil razglašen za praznovan...

Prijavite se na natečaj v peki kruha Naj Fala kruh 2024

Tudi letos vas Fala Slonček vabi, da se mu pridružite n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.