Čudežna rastlina: uravnava krvni tlak, holesterol, čisti pljuča, odpravlja bolečine

Ta zares zdravilna pomladna rastlina je nekaj neverjetnega. Z njo lahko lajšamo mnoge bolezenske težave, uporabljajmo jo vsak dan na našem jedilniku.
Čemaž je zelo zdravilna pomladna rastlina. (foto: freeimages.com)
Čemaž je zelo zdravilna pomladna rastlina. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sezona čemaža je tu in če ga do sedaj še niste uporabljali v svoji kuhinji, ga boste po prebranem zagotovo. Ta zdravilna rastlina namreč prinaša mnogo pozitivnega za naše zdravje.

Čemaž je eden najmočnejših naravnih živil, ki čisti naše telo, čisti našo kri, čisti črevesje. Ravno zaradi tega bi ga morali jesti pogosto. Če je redno v naši prehrani, se lahko naše telo veliko boljše razstruplja in hitreje odpravlja strupene toksine, ki so se nabrali preko zime.

Poleg tega do zeleno zelišče uravnava krvni tlak in ga znižuje, če je previsok. Krepi in čisti tudi naše ožilje. Uspešno lahko z njim odpravimo tudi glavobol, nespečnost, lajša dihanje ter krepi pljuča.
Čemaž deluje antibakterijsko, pomaga, da se rane celijo hitreje.
Zaradi mnogih zdravilnih lastnosti, ki jih ima, mnogi strokovnjaki trdijo celo, da je bolj zdravilen od česna.

Če želimo z njim narediti kuro, ki bo očistila naše telo, ga okrepila in izboljšala zdravje, potem moramo čemaž jesti vsak dan najmanj dva do tri tedne.

Čemaž lahko naberemo sami, ampak tukaj je potrebna velika previdnost, da ga ne zamenjamo z drugimi, nam zelo nevarnimi rastlinami. Če list svežega čemaža zmečkamo med prsti, bo oddal vonj kot ga ima česen.

Za prehrano uporabljamo sveže in mlade liste čemaža, te moramo nabrati še preden rastlina zacveti. Mlade liste lahko uporabimo v solati, v sendvičih, kot prilogo. Uživamo lahko surove ali na hitro pokuhane. Čemaž lahko uporabljamo tudi kot začimbo. Lahko ga posušimo ali pa sesekljamo in zmešamo s soljo ter uporabljamo.

V hladilniku jih lahko shranjujemo do deset dni.

Čaj, ki krepi srce in preprečuje arteriosklerozo
Iz čemaža si lahko pripravimo čaj, s katerim bomo čistili ožilje, krepili srce in zdravili ter preprečevali razvoj arterioskleroze. Prelijemo nekaj sesekljanih listov čemaža s skodelico vroče vode, čez čas precedimo in popijemo. Ena skodelica na dan bo zadosti.

Tinktura, ki uravnava krvni tlak in holesterol
Potrebujemo 300 gramov svežih listov čemaža, liter žganja.
V kozarec damo čemaž, prelijemo z žganjem, dobro zapremo in postavimo za 15 dni na sonce. Večkrat premešamo. Precedimo in nalijemo v steklenico. Hranimo v hladilniku, pijemo po eno majhno žličko zjutraj in zvečer.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.