Dedno pravo: Izračun osnove za določitev nujnega deleža

Spoštovani! Prosim za pojasnilo o ugotovitvi vrednosti zapuščine za nepremičnine, ki so v solastnini članov agrarne skupnosti. Sodišče je po uradni dolžnosti pričelo postopek o dedovanju deleža v agrarni skupnosti po moji pokojni mami (naknadno ugotovljeno premoženje). V skladu z Uredbo o določitvi vrednosti zapuščine za nepremičnine, ki so v lasti agrarne skupnosti (Ur.l.22/2017), je zadeva jasna: vrednost nepremičnin AS po cenitvi GURS x moj delež x 0,05. Če pa berem sklep VSK I Cp 493/2018, pa v to nisem več prepričana. Prosim za vaše mnenje. Deleže dedičev znam izračunati. Hvala in lep pozdrav! Vesna Černe
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Spoštovani,

uporaba Uredbe o določitvi vrednosti zapuščine za nepremičnine, ki so v lasti agrarne skupnosti (Uradni list RS, št. 22/2017, Uredba), pride v poštev le v določenih primerih, na pa vedno. To je odvisno od tega, kakšen je bil pravni status zapustnika ob vrnitvi oziroma vzpostaviti njegovega premoženja v agrarni skupnosti.

Uredba pride v poštev le v primerih, ko v zapuščinskem postopku poteka dedovanje nepremičnin, ki so v solastnini ali skupni lastnini članov agrarne skupnosti. Definicija člana agrarne skupnosti je določena v 2. odstavku 2. člena Zakona o agrarnih skupnostih (Uradni list RS, št. 74/2015, ZAgrS): to je fizična oseba, ki je vknjižena kot solastnik ali skupni lastnik premoženja v agrarni skupnosti, ki je bila ponovno vzpostavljena na podlagi Zakona o ponovni vzpostavitvi agrarnih skupnosti ter vrnitvi njihovega premoženja in pravic (Uradni list RS, št. 5/94, 38/94, 69/95, 22/97, 56/99, 72/00, 87/11, 14/15 – ZUUJFO in 74/15 – ZPVAS) in ki je registrirana na podlagi ZAgrS.

Uredba pa se ne uporablja za dedovanje po fizičnih ali pravnih osebah, ki so jim bile premoženjske pravice vrnjene na podlagi 8. člena ZPVAS in so bile ob vrnitvi premoženja že mrtve ali razglašene za mrtve. V tem primeru se uporabijo določbe Zakona o dedovanju brez upoštevanja Uredbe.

Kakšen bo torej način izračunavanja je odvisno od statusa vaše pokojne mame.

 

Lep pozdrav,

Matiček Žumer, odvetnik

Odvetniška pisarna Matiček Žumer

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.