Diabetes, okvare živčevja, zdravljenje

Moje zdravje > Alternativa | piše: Worwag Pharma | 25.3.2015
Sladkorna bolezen je danes najpogostejši vzrok okvar živčevja v razvitem svetu. Najmanj polovico sladkornih bolnikov prizadene diabetična nevropatija in potrebno je zdravljenje.
Ščemenje ali mravljinčenje v prstih na nogah je lahko znak sladkorne bolezni.
Ščemenje ali mravljinčenje v prstih na nogah je lahko znak sladkorne bolezni.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Dolgotrajne povečane vrednosti sladkorja v krvi lahko privedejo do okvare perifernega živčevja in s tem različnih komplikacij sladkorne bolezni. Najpogostejša komplikacija je diabetična nevropatija (diabetično obolenje živcev), saj pri 7 % bolnikov lahko dokažemo okvare živčevja že ob odkritju sladkorne bolezni in pri več kot 50 % bolnikov 25 let po začetku bolezni.

Prizadetost je simetrična, približno enaka na levih in desnih okončinah (nogah, rokah). Tako bolniki sprva opazijo ščemenje ali mravljinčenje v prstih nog, ki se postopno širi navzgor na stopala, gležnje in goleni. Ščemenju in mravljinčenju se lahko pridruži bolečina. Pri večini je bolečina ponoči hujša. Bolniki s sladkorno boleznijo bolečino opišejo kot vročo ali žgočo, kot električne sunke, kot ostro in ščemečo, srbečo, pekočo in zbadajočo.

Obolenje se lahko kaže v odsotnosti občutka na hladno/toplo, dotik v stopalih ali v dlaneh, pomanjkanje občutljivosti v stopalih pa lahko pri ljudeh z diabetesom pripelje do poškodb, ki jih ne občutijo, nastanejo rane oz. razjede in posledično lahko pride do amputacije noge.

Pri bolnikih z bolečo diabetično nevropatijo so pogoste motnje spanja, depresija in tesnoba. Študije in izkušnje dokazujejo, da se diabetične nevropatije premalokrat prepoznajo ter nezadostno in neustrezno zdravijo.

Zdravljenje
Strikten nadzor sladkorne bolezni, zdrav način življenja, zdravljenje dejavnikov tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni, redna telesna vadba dokazano upočasnijo razvoj diabetične nevropatije.

Zdravniki v ambulantah lahko na strošek zavarovalnice predpišejo simptomatsko zdravljenje, kar pomeni, da lajšajo bolečine, vendar brez neposrednega vpliva na vzroke za bolečino. Zdravila, ki so trenutno na voljo za simptomatsko zdravljenje boleče nevropatije imajo omejeno učinkovitost – saj le pri 40 do 60 % bolnikov dosežejo klinično pomembno ublažitev bolečine.



V zadnjem letu se je na slovenskem tržišču že uveljavilo novo zdravilo Thiogamma® 600 (tioktinska kislina), ki kot močan antioksidant preprečuje ter zmanjšuje mikro/makro vaskularne zaplete sladkorne bolezni. Deluje protivnetno in izboljša oskrbo živčnih celic. Za indikacijo zdravljena diabetične nevropatije je bila obsežno proučevana in mnoge študije so pokazale, da se ponuja kot dobra izbira za vzročno zdravljenje diabetične nevropatije.

 

Thiogamma® 600 je varno zdravilo, saj v nobeni izmed naštetih študij ni bilo pomembnih neželenih učinkov. Bolniki z diabetično nevropatijo lahko pričakujejo izboljšanje pozitivnih nevropatskih simptomov (manj žarenj, mravljinčenj, zbadanj, pekočih bolečin,…) po zdravljenju z zdravilom Thiogamma® 600.

V Nemčiji je tioktinska kislina registrirana za zdravljenje boleče diabetične nevropatije, zdravniki pa jo lahko predpisujejo v breme zdravstvenih zavarovalnic. V Sloveniji, kljub vključenosti tioktinske kisline v slovenske smernice za zdravljenje diabetičnih nevropatij, zdravilo Thiogamma® 600 ostaja registrirano kot »zdravilo brez recepta«, ki ga je možno kupiti samo v lekarnah.

 
Promocijsko sporočilo

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.