IDEJA ZA IZLET: Martinovanje na Primorskem

Martinovo je praznik, na katerega so se naši predniki zahvaljevali za dobro letino, hkrati pa nazdravljali in prosili za ponovitev obilja v prihodnjem letu. Ker je bil ta praznik med ljudmi zelo priljubljen in zakoreninjen so med pokristjanjevanjem praznika le tega obdržali ter ga preimenovali po takrat priljubljenemu in čaščenemu svetniku svetemu Martinu v začetku četrtega stoletja.
Vinograd refoška. (foto: Trnkoczy)
Vinograd refoška. (foto: Trnkoczy)
Vinograd refoška. (foto: Trnkoczy) Istrska kantina (foto: Autentica) Istrski bobiči (foto: STO) Leseni sodi (foto: Autentica) Martinova večerja (foto: Autentica)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Danes je tako Martinovo ali god sv. Martina iz Toursa († 11. november 397) dan, na katerega se evropske države na raznolik način spominjajo svetnika, ki je dal svoj plašč beraču, da bi lahko skril svojo revščino.

Martinovo je zahvalni dan, saj je takrat pridelek že pobran in shranjen, živina se je že vrnila iz paše in mošt je že dozorel v vino. V tem času je po večini bilo hrane, zlasti mesa, več kot dovolj, zato so si naši predniki privoščili slavje s pojedino in žlahtno kapljico. Po legendi naj bi se na Martinovo, 11 novembra, jedlo gos, saj se naj bi se kot legenda govori sveti Martin pred oznanilom, da je imenovan za škofa, zaradi svoje skromnosti skril med gosi. Ker so ga le te izdale jih je potrebno pokončati. Posebno slovesno je bilo in je še vedno martinovanje v vinskih krajih. Danes na številnih prireditvah uprizarjajo šaljivi krst vina, ki ga opravlja našemljeni v škofa Martina, praznujejo in blagoslavljajo pa tudi po zidanicah.

V Sloveniji se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina. Do tega dne se mošt obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino. Ob praznovanju potekajo v vinorodnih predelih tudi pojedine in razni zabavni dogodki. Predvsem je zanimivo na Primorskem.

V Goriških Brdih je Martinovo največji praznik za trgatvijo ali »bandimo« kot rečejo Brici. Predvsem je pestro v zavetju srednjeveških zidov utrjene vasi Šmartno. Zanimivo je tudi v Slovenski Istri. Nekoč so za martinovo v Istri jedli predvsem ovčetino, zelje, svinjino, kuhane štruklje in kostanj. Danes na istrski osmici v tem času ne smete zamuditi ombola in klobas s zeljem in krompirjem. Praznovanje godu svetega Martina se tako razlikuje od vasi do vasi in ponekod traja do enega tedna. Na podeželju Slovenske Istre lahko tako praznujete "martinjo" v Kubedu in Marezigah.

Martinovo je velik praznik in zakaj bi Sv. Martina počastili samo z večerjo. Zakaj ne bi izkoristili te priložnosti in preživeli prelep dan na Primorskem. Že veliko gostov smo razveselili z Martinovimi izleti po tej prečudoviti vinorodni pokrajini. November je lahko zelo zabaven! Na izpustite te priložnosti in se podajte na Martinov ali novembrski izlet.
 
Še več najdete tukaj.
Morda te zanima tudi:

Nepozabno in sproščeno: Oddih ob slovenskem morju

Jesen bo lepa, sončna in topla! Če razmišljate, kako bi...

Odlične ideje, kako kar najbolje izkoristiti turistični bon

Odločitev, kam na dopust, da bi dobro unovčili turistič...

Kam na poletno razvajanje?

Poletje je v polnem teku. Končno se lahko naužijemo bre...

Misel za 25. september

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...

Kratke misli: Raje imam slepega kot zaslepljenega

Upokojena zdravnica Metka Klevišar nas razveseluje z ži...

Jesenska poslastica z jabolki in orehi

V prispevku boste našli recept, ki bo zagotovo postal e...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.