IDEJA ZA IZLET: Trgatev v Slovenski Istri

Trgatev ali "bandima", kot ji pravijo Istrani, ni samo trganje grozdja za pridelavo vina, je pravi praznik in posebno doživetje. Še danes se na trgatvi zbere vsa družina, običajno pa se povabi tudi prijatelje.
Vinograd (foto: MOK)
Vinograd (foto: MOK)
Vinograd (foto: MOK) Trgatev (foto: STO) Grozdje (foto: Autentica) Padna (foto: Autentica)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Gospodar kleti določa kdaj in kateri dan se bo kakšna sorta trgala. Med trgatvijo se trgači med seboj veliko pogovarjajo, nemalokrat se tudi kaj lepega zapoje. Nihče ne sme biti ne žejen, ne lačen! Obrano grozdje gre seveda najprej skozi prešo iz katere priteče slasten mošt. Tropine se shrani v posebne sode za maceracijo. Gospodar kleti odloči koliko časa bo »vino ležalo na tropinah«. S tem se uravnava barva in okus vina, ki bo zorelo v sodih vse do Martinovega.

V Istri grozdja niso nikoli stiskali. Grozdje so stresli v kad, imenovano »badenj«, nekdo je stopil vanjo in grozdje z nogami »zmastil«. Zato se še danes v Istri ne vpraša, če »ste že stisni grozdje«, ampak, »če ste že zmastili grozdje«.

Mošt in tropino so nato prelili v bačve (kar počnejo še danes). Napolnili so jih toliko, da so manjkali štirje prsti do vrha. Alkoholno vrenje je že drugi dan dvignilo tropine na površino in to se je kuhalo še nadaljnjih 14 dni. Po 14 dneh so posneli suhe tropine s površine, spodaj pa odtočili mlado vino. Iz tropin, ki so ostale na dnu, so skuhali žganje (tropinovec), drugi so pa te tropine zalili z vodo in jih pustili še enkrat zavreti. Po določnem času so tekočino odlili in dobili poletno pijačo, ki je danes ne poznamo več. Imenovala se je »zonta« in v poletni vročini je ta pijača prijetno odžejala.

Torej, vas že kaj srbijo prsti, da bi se pridružili Istranom na letošnji trgatvi?

Vabimo vas, da skupaj z nami v nedeljo, 14. septembra, doživite to nepozabno izkušnjo in preživite nepozaben dan v Istri.

Več informacij si preberite tukaj.

Povzeto po knjigi Slovenska Istra, Obala, TZ Portorož
Morda te zanima tudi:

Nepozabno in sproščeno: Oddih ob slovenskem morju

Jesen bo lepa, sončna in topla! Če razmišljate, kako bi...

Odlične ideje, kako kar najbolje izkoristiti turistični bon

Odločitev, kam na dopust, da bi dobro unovčili turistič...

Kam na poletno razvajanje?

Poletje je v polnem teku. Končno se lahko naužijemo bre...

Oddih na slovenski obali je lahko nepozabno doživetje

Razmišljate o oddihu na slovenski obali? Iščete ugodno ...

Imate to krvno skupino? Potem najbrž ne morete shujšati

Ste vedeli, da tudi krvna skupina vpliva na to, kako hi...

Kako ostati mladostni tudi po 50. letu starosti? Preprosto je

Se strinjate, da smo stari toliko kot se počutimo? In p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.