IDEJA ZA IZLET: Trgatev v Slovenski Istri

Trgatev ali "bandima", kot ji pravijo Istrani, ni samo trganje grozdja za pridelavo vina, je pravi praznik in posebno doživetje. Še danes se na trgatvi zbere vsa družina, običajno pa se povabi tudi prijatelje.
Vinograd (foto: MOK)
Vinograd (foto: MOK)
Vinograd (foto: MOK) Trgatev (foto: STO) Grozdje (foto: Autentica) Padna (foto: Autentica)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Gospodar kleti določa kdaj in kateri dan se bo kakšna sorta trgala. Med trgatvijo se trgači med seboj veliko pogovarjajo, nemalokrat se tudi kaj lepega zapoje. Nihče ne sme biti ne žejen, ne lačen! Obrano grozdje gre seveda najprej skozi prešo iz katere priteče slasten mošt. Tropine se shrani v posebne sode za maceracijo. Gospodar kleti odloči koliko časa bo »vino ležalo na tropinah«. S tem se uravnava barva in okus vina, ki bo zorelo v sodih vse do Martinovega.

V Istri grozdja niso nikoli stiskali. Grozdje so stresli v kad, imenovano »badenj«, nekdo je stopil vanjo in grozdje z nogami »zmastil«. Zato se še danes v Istri ne vpraša, če »ste že stisni grozdje«, ampak, »če ste že zmastili grozdje«.

Mošt in tropino so nato prelili v bačve (kar počnejo še danes). Napolnili so jih toliko, da so manjkali štirje prsti do vrha. Alkoholno vrenje je že drugi dan dvignilo tropine na površino in to se je kuhalo še nadaljnjih 14 dni. Po 14 dneh so posneli suhe tropine s površine, spodaj pa odtočili mlado vino. Iz tropin, ki so ostale na dnu, so skuhali žganje (tropinovec), drugi so pa te tropine zalili z vodo in jih pustili še enkrat zavreti. Po določnem času so tekočino odlili in dobili poletno pijačo, ki je danes ne poznamo več. Imenovala se je »zonta« in v poletni vročini je ta pijača prijetno odžejala.

Torej, vas že kaj srbijo prsti, da bi se pridružili Istranom na letošnji trgatvi?

Vabimo vas, da skupaj z nami v nedeljo, 14. septembra, doživite to nepozabno izkušnjo in preživite nepozaben dan v Istri.

Več informacij si preberite tukaj.

Povzeto po knjigi Slovenska Istra, Obala, TZ Portorož
Morda te zanima tudi:

Tašča in snaha: kako izboljšati odnose?

Odnos med snaho in taščo je kompleksen. Kaj lahko obe s...

Tedenski numeroskop: Ljubezen do sebe ni zavrnitev drugih

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

To so Naj velikonočne dobrote 2021

Velikonočni nagradni natečaj FALA, kjer ste lahko sodel...

Pozitivna izkušnja: V samo 3 dneh do čistega črevesja

V prispevku boste našli zares močan naravni nasvet, s k...

Kašljate? Preberite nasvet, ki hitro pomaga

S tem enostavnim in naravnim receptom, ki ga naredite t...

Misel za 12. april

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.