Imate radi sladkor? To povzroča vašemu obrazu ...

Moje zdravje > Alternativa | piše: L. P. M. | 4.12.2023
Pretiran vnos sladkorja in predelanih ogljikovih hidratov (denimo belega riža, kruha in testenin) botruje povišanemu krvnemu sladkorju v telesu.
	Sladkor škodi tudi vašemu obrazu. (foto: Freepik.com)
Sladkor škodi tudi vašemu obrazu. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ravni se obdržijo, posledično pa se molekule sladkorja trajno vežejo na beljakovine, vključno s kolagenom v koži – slednje imenujemo glikacija.

Ta povzroča kemično reakcijo v koži, zaradi katere je njeno površje trše in manj gibljivo, kar vodi v prezgodnje staranje, koža pa je trša in bolj nagubana.

Skratka: glikacija je škoda, ki jo zaradi prekomernega vnosa sladkorja koža utrpi od znotraj. Kaže se na tri načine: v obliki gubic, črt in obarvanosti. Zgodi se lahko tudi, da se koža zaradi načetega kolagena in elastina povesi in izgubi svojo prvotno obliko.

Raziskava, objavljena v strokovni publikaciji Journal of the American College of Nutrition – zajela je 453 odraslih oseb iz različnih koncev sveta –, je pokazala, da so tisti, ki uživajo več rib, olivnega olja in stročnic, manj nagnjeni k gubam kot tisti, ki pojedo več mesa, masla, mlečnih maščob in sladkorja. S tega vidika so najmanj priporočljivi predelano meso, brezalkoholne pijače in pecivo, najbolj pa fižol, listnata zelenjava, beluši, oreščki, olive, jabolka in hruške.

Glikacija pa ne povzroča zgolj malformacijo beljakovinskih vlaken, ampak prispeva tudi k poškodbam vezivnega tkiva, kroničnemu vnetju, srčnim boleznim in diabetesu.

S primerno prehrano in načinom življenja je mogoče vplivati na to, kako hitro postanejo vidni učinki glikacije, zato se velja izogibati hrani z veliko sladkorja in predelanimi ogljikovimi hidrati, predelanim živilom in mesu, prekomernemu pitju alkohola in ocvrti hrani.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.