Za testo potrebujete:
40 dkg gladke moke
10 dkg ostre moke
8 dkg sladkorja
4 rumenjake
1.5 do 2 dcl mleka
1 dcl olja
4 dkg svežega kvasa
sol (1 čajna žlička polna)
1/2 naribane limonine lupine
1 čajna žlička ruma
Skutni nadev:
1/2 kg fine skute
1 mali lonček kisle smetane (180 gr)
15 dkg sladkorja
2 jajci
5 dkg rozin (ki jih poškropite z 1 čajno žličko ruma)
10 dkg pšeničnega zdroba
1 vanili sladkor
1/2 naribane limonine lupine
Vse sestavine, razen rozin in ruma povežite skupaj.
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado
Pekač: teflon okrogli premera 28 cm
Postavite kvasec (malo mlačnega mleka, malo sladkorja, žlico moke in razdrobljeni kvas), počakajte, da se aktivira.
Obe moki presejte v skledo, ob strani posolite in dodajte limonino lupino,v sredini pripravite jamico za vzhajani kvas.
Posebej v lončku zmiksajte sladkor, rumenjake, vanili sladkor in prlijte mlačno mleko in olje, proti koncu še rum.
Kvas dajte v jamico, ga zagrnite in ob strani prilijte pripravljeno mlečno jajčno mešanico.
Zamesite v gladko testo, ki ne sme biti ne pretrdo in ne premehko, nekaj srednjega.
Vzhajajte na dvakratno količino.
Pravilno vzhajano testo razvaljajte, namažite z nadevom, po nadevu potrosite rozine z rumom in zvijte.
Sledi ponovno vzhajanje.
Prepikajte,premažite z beljakom.
Peka v ogreti ventilatorski pečici pri 180 stopinjah /45 minut.
Če je potrebno, po 20 minutah pokrijte.
Potička pride rahla, če nimate ostrega noža, jo boste težko rezali.
Pripis: dolžina ribe za kuglof se izračuna tako, da premer okroglega pekača pomnožite z 2 (npr; če je premer 28 cm krat 2 je 56 cm dolžina zvite ribe, ki jo boste lahko položili v model).
Iz Jožičine kuhinje vam želim prijetno sladkanje ob popoldanski kavici in potički.
Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.