Izpodbijanje pogodbe o dosmrtnem preživljanju

Pozdravljeni, pred nekaj dnevi sem izvedela, da je moja mama s sinom naredila pogodbo o dosmrtnem preživljanju (brez moje vednosti, z bratom sva edina dediča). Hiša, ki je v mamini lasti, bi naj na podlagi pogodbe po mamini smrti pripadala mojemu bratu. Stvar je v tem, da brat že celo življenje živi doma pri mami in tudi preživlja ga že od nekdaj ona, ker sam nima službe. Moj brat je prav tako že od nekdaj zasvojen z alkoholom in lahko rečem, da bolj mama skrbi zanj kot pa on zanjo, pa tudi preživlja ga ona s svojo penzijo. Zadnje čase mora mama celo plačevati pomočnico, da pride pospravit, skuhat in pomagat v hišo, za kar naj bi skrbel moj brat. Mama je sicer dementna, ampak zaenkrat še lahko skrbi sama zase, tudi avto vozi sama oziroma mora sina voziti naokoli, ker on tega "ne zmore". Na razne preglede in daljše poti jo vedno jaz peljem, ne morem pa ji vsakodnevno pomagati, ker imam službo in prihajam vsak dan domov ob 6h zvečer, tako da me praktično cel dan ni doma. Drugače sem z bratom v dobrih odnosih, ampak sem sedaj ugotovila, da je mamo nagovoril v to, da podpišeta to pogodbo, da bo vse kar ima mama, v njegovi lasti po njeni smrti, torej da meni ne bo nič pripadalo. Sicer sumim, da je bil vse skupaj plan njegovega sina, ki tako kot on nima ničesar in samo gleda, kje bi kaj dobil. Naj še omenim, da je mama podpisala pogodbo, ko je bila že zares dementna, prav tako jo sin vsak dan manipulira in obrača proti meni, saj se mama kdaj, ko sva sami, tudi zagovori, da more delat tako kot on reče, ker drugače ji celo zagrozi. Torej, zanima me, če je sploh kakšna možnost, da se ta pogodba izpodbija (vem, da bi jo lahko razveljavila mama, ampak na to raje ne štejem, ker jo brat vsak dan manipulira in obrača v svoj prid)? Za vaš odgovor se že vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam, M.P.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Spoštovani,

pogodba o dosmrtnem preživljanju je sklenjena v obliki notarskega zapisa, kar samo po sebi precej otežuje dokazovanje morebitnih napak volje vaše matere pri sklepanju te pogodbe ali celo neobstoj njene razsodnosti pri sklepanju pogodbe.

Zaradi napak volje bi lahko razveljavitev pogodbe z vložitvijo tožbe na sodišču zahtevala le vaša mama, in sicer v roku enega leta od dneva, ko je vaša mama izvedela za razlog izpodbojnosti, oziroma v roku enega leta od prenehanja sile, v vsakem primeru pa v roku treh let od sklenitve pogodbe. Namesto vaše mame bi tovrstno tožbo lahko vložil tudi njen zakoniti zastopnik, če bi ji bila vzeta poslovna sposobnost.

Za napako volje se šteje grožnja, to je, če je sin ali kdo tretji z nedopustno grožnjo povzročil pri mami utemeljen strah, tako da je ta zaradi tega sklenila pogodbo. Strah se šteje za utemeljenega, če se iz okoliščin vidi, da je grozila resna nevarnost življenju, ali pa telesni ali drugi pomembni dobrini pogodbene stranke ali koga drugega. Za napako volje se šteje tudi bistvena zmota, ki se nanaša lahko na bistvene lastnosti predmeta pogodbe, na osebo, s katero se sklepa pogodba, kadar se sklepa glede na to osebo, ali na okoliščine, ki se po običajih v prometu ali po namenu strank štejejo za odločilne, ker sicer stranka, ki je v zmoti, pogodbe s tako vsebino ne bi sklenila. Stranka, ki je v zmoti, lahko zahteva razveljavitev pogodbe zaradi bistvene zmote, razen če pri njeni sklenitvi ni ravnala s skrbnostjo, ki se zahteva v prometu. Če pa je sin pri mami povzročil zmoto ali jo držal v zmoti z namenom, da bi jo tako napeljal k sklenitvi pogodbe, lahko mama zahteva razveljavitev pogodbe tudi takrat, kadar zmota ni bistvena.

Glede na opisane okoliščine na strani sina in mame, predvsem da za sina dejansko skrbi mama in ne obratno in da sin za preživljanje mame iz različnih vzrokov ni sposoben, bi bila pogodba o dosmrtnem preživljanju lahko tudi navidezna. Navidezna je pogodba, pri kateri sin in mama dejansko nista hotela sklenili pogodbe o dosmrtnem preživljanju, temveč sta imela namen doseči zgolj neodplačni prenos premoženja z mame na sina z izključitvijo vas kot sodedinje po mami, brez namena, da bi sin preživljal mamo. Njuno soglasje volj dejansko ni bilo usmerjeno v nastanek pogodbe o dosmrtnem preživljanju, temveč v darilno pogodbo. Njuna navzven pokazana volja, izražena v notarski obliki pisne pogodbe o dosmrtnem preživljanju, bi bila lahko le zaigrana, navidezna, v resnici pa bi bil njun namen povsem drugačen. Ko sta sklepala pogodbo o dosmrtnem preživljanju, sta jo sklenila zgolj zaradi tega, da sta navzven prikazala svojo navidezno voljo. Navidezna pogodba nima učinka med strankama, saj sploh ne nastane. S pogodbo o dosmrtnem preživljanju bi v takem primeru lahko prikrivala le neko drugo pogodbo, na primer darilno pogodbo. Darilna pogodba pa ima drugačne pravne posledice od pogodbe o dosmrtnem preživljanju, tudi z vidika vaših možnosti, da v zapuščinskem postopku pridobite vaš delež premoženja, ki je zajeto s pogodbo o dosmrtnem preživljanju. Tožbo na ugotovitev, da je pogodba o dosmrtnem preživljanju brez pravnega učinka, bi v takem primeru z izkazom ustreznega pravnega interesa lahko vložili tudi vi.

Če je bila vaša mama ob sklepanju pogodbe o dosmrtnem preživljanju popolnoma nesposobna za razsojanje – kar bi sicer verjetno težko dokazali – bi prav tako lahko uveljavljali, da pogodba sploh ni bila sklenjena oziroma je neobstoječa. Lahko bi se sklicevali na ničnost pravnega posla. Na ničnost se lahko sklicuje vsaka zainteresirana oseba.

Sodišče pa lahko spremeni ali razveže pogodbo o dosmrtnem preživljanju tudi v primeru, če sin kot preživljalec ne bi izpolnjeval svojih pogodbenih obveznosti. Tožbo vloži mama oziroma zanjo njen zakoniti zastopnik, če bi ji bila odvzeta poslovna sposobnost.

Lep pozdrav,

 

Matiček Žumer, odvetnik

Odvetniška pisarna Matiček Žumer

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.