Zadnjič me je gospa, ki spremlja mojo stran na Facebooku prosila za presni recept iz hrušk, saj njena prijateljica obožuje hruške in bi jo rada presenetila s presno sladico narejeno iz njih.
In ker je primeren čas, saj vonj cimeta in hrušk Božiču dodata še nekaj pravljične note, bo ta recept kot nalašč za tak obisk ali pa kar tako samo za nas same, ko smuknemo pod toplo odejo in pogledamo na zimsko pokrajino.
Presne hruškine mini pite Podlaga:
- 1 skodelica presnih indijskih oreščkov
- 1 skodelica presnih orehovih jedrc
- 3 žlice presnih posušenih murv
- 2 ščepca cejlonskega cimeta
- voda po žličkah (po potrebi)
V sekljalniku najprej zmeljite indijske oreščke v moko, nato dodajte orehova jedrca in murve in cimet, ter previdno zmeljite sestavine. Če boste mleli predolgo, se lahko iz orehovih jedrc izloči maščoba, kar pa ni zaželeno. Če se zmes ne sprime v kroglo, ji dodajte po žličkah vodo. Tako pripravljeno zmes porazdelite po modelčkih za mini pito, ki ste jih prej obložili s folijo za živila. Najlažje je uporabiti modelčke z odstranljivim dnom vendar, če teh nimate, bo tudi folija dober pripomoček za lažje odstranjevanje mini pite iz oboda, ko se bo dovolj ohladila. Če nimate modelčkov za mini pite, lahko uporabite tudi modelček za mufine.
Postavite tako pripravljene modelčke z podlagami v hladilnik, med tem pa pripravite kremo.
Hruškina krema:
- 1 sočna in zrela hruška(olupljena, narezana)
- ¼ skodelice presnega kokosovega masla(stopljenega nad paro)
- ¼ skodelice presnega kokosovega olja(stopljenega)
- 1-2 žlici presnega agavinega sirupa
- 1 mala žlička sveže iztisnjenega limoninega soka
- ščepec ali dva nerafinirane himalajske soli
Vse sestavine zmeljite v blenderju dokler ni zmes gladka. Tako pripravljeno kremo vlijete v ohlajene podlage v modelčkih in jih postavite nazaj v hladilnik ali zamrzovalnik, če vam primanjkuje časa. In se lotite hruškinega preliva.
Hruškin preliv:
- 1 večja sočna zrela hruška (olupljena in narezana na kocke)
- ½ žličke presne lucume v prahu, če te nimate jo lahko nadomestite z žličko presnega agavinega sirupa ali za ne vegansko različico žličko presnega domačega medu (oziroma po okusu)
- ¼ žličke cejlonskega cimeta
- ščepec nerafinirane himalajske soli
- žlica presnega kokosovega masla
Nad paro stopite kokosovo maslo, dodajte vse ostale sestavine razen hrušk. Dobro premešajte, nato dodajte še hruške, ki naj bodo na sobni temperaturi, sicer se bo kokosovo maslo strdilo.
Mini pite previdno vzemite iz modelčkov in jih okrasite z eno ali dvema žlicama pripravljenega preliva.
Naj vam tekne vsak grižljaj!
Ali ste vedeli, da so posušene murve odličen vir antioksidantov, ki pomagajo pri zaviranju nastajanja nekaterih vrst raka, izboljšujejo prekrvavitev. Vsebujejo pa tudi antioksidant ki se imenuje resveratrol, za katerega pa so študije pokazale, da pozitivno zavira posledice staranja in podaljšuje življenjsko dobo. Vsebujejo tudi veliko vlaknin, ki pa pomagajo uravnavati raven krvnega sladkorja in prebavo. Poleg tega pa so bogate z C vitaminom, vsebujejo ga več kot pomaranče, kar pa je v pomoč našemu imunskemu sistemu. Bogate so tudi z beljakovinami, železom in kalcijem. Zato je njihov vnos v našo prehrano v pomoč pri zaviranju razvoja osteoporoze in pri utrujenosti.
Tina Teršek po izobrazbi ni slaščičarka, vendar jo je izdelava presnih sladic prevzela do te mere, da je hobi preusmerila v svoj poklic. Zelo jo zanima zdrava prehrana in zdrav način življenja, zato se je odločila, da bo svoje znanje delila. V svoje delo prenaša domišljijo in kreativnost, ki jo je vedno vodila in ji dajala navdih. Sladice nastajajo po trenutnem navdihu in so zato unikatne in narejene s posebnim občutkom.
Še več o njej, njenih sladicah boste našli tukaj.