Kurkuma in žolč

Moja prehrana in recepti > Prehrana | piše: | 3.3.2014
Spoštovani! Berem o zdravi kurkumi in sem zmedena. Ali je res, da se jo lahko uporablja le kadar jemo mastno hrano? Ali je res, da lahko povzroči težave z želodcem, ker pospešuje izločanje žolča? Ali jo lahko uporabljamo, če nimamo žolča? Hvala za nasvete!
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Spoštovani!

Kurkuma je prisotna v vzhodni kulturi že več kot 4000 let; v modernem svetu pa so se zapisi o uporabi izgubili v srednjem veku, kar seveda povezujejo s preganjanjem zeliščark, ki so jih pogosto označili za čarovnice in jih brutalno umorili.

Kurkuma deluje na žolč in sicer tako, da poveča proizvodnjo in izločanje žolča, zato je dobrodošla za vse, ki imajo nekoliko zaspano prebavo ali je delovanje jeter in žolčnika ovirano iz drugih razlogov. Ker žolč deluje kot odvajalo, korkuma posredno odpravlja tudi zaprtje.

Kurkuma pomaga tudi tako, da poveča krčenje želodca in s tem izboljšuje praznjenje žolčnega mehurja, kar je koristno v preprečevanju nastajanja žolčnih kamnov. Iz enakega razloga je kurkuma odlična pomoč tudi v primerih, ko žolčnika nimamo več. S povečanim izločanjem žolča iz jeter bo omogočila boljšo presnovo maščob.

Pomembno je, da kurkumo uživamo samo ob hrani, ki njeno pomoč potrebuje. V nasprotnem primeru lahko preveč dražimo žolčnik in si po nepotrebnem ustvarimo občutek nervoze v prebavilih. Kurkuma pomaga trebušni slinovki pri razgradnji ogljikovih hidratov - prav zato je dobrodošla pri jedeh, ki imajo visok odstotek škrobov (visok glikemični indeks), ki v telesu dvigajo raven sladkorja - riž, testenine, krompir, enolončnice, stročnice ...

Seveda je dobrodošla tudi pri mastni hrani, ker kurkuma upočasnjuje prehod maščob v krvni obtok, obenem pa pospešuje izločanje holesterola iz krvnega obtoka.

Kar pa je najbolj navdušujoče, pa je vrednost antioksidantov v kurkumi: 1 gram kurkume je močnejši antioksidant kot 100 gramov brokolija ali 100 g špinače ali 200 g rdeče paprike ali 200 g svežega korenčka. Dnevno naj ne bi bilo škodljivo zaužiti 1 - 3 g kurkume, čeprav so v Indiji delali raziskave in potrdili, da višji odmerki prav tako nimajo stranskih učinkov.


Minka Gantar
Svetovalka za zdravo prehrano

Več informacij najdete tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.