Kurkuma lajša in preprečuje številne bolezni

Moje zdravje > Alternativa | piše: Fidimed | 16.6.2017
Kitajska in indijska kultura že tisočletja uporabljata različne pripravke s kurkumo, pri nas pa se medicina z njo intenzivno ukvarja šele zadnjih nekaj desetletij. Največ pozornosti so dolgo posvečali le eni učinkovini – kurkuminu. Kot najpomembnejši polifenol ga obravnava največ raziskav, danes pa vse več raziskovalcev ugotavlja, da je za delovanje pomembna zaokrožena celota cele korenike, ki daje skupni in večji učinek kot samo izoliran kurkumin.
Korenika kurkume vsebuje več kot 250 biološko aktivnih molekul, vsaj 37 med njimi je učinkovin, ki delujejo protivnetno. (foto: fidimed)
Korenika kurkume vsebuje več kot 250 biološko aktivnih molekul, vsaj 37 med njimi je učinkovin, ki delujejo protivnetno. (foto: fidimed)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kurkuma je dobila ime po žafranu, ki se v perzijščini in arabščini imenuje kurkum. Pri kuhi so jo uporabljali namesto dragega žafrana, saj njena rumena barva lepo obarva hrano in ji daje značilen ter bogat okus. Kurkumo so uporabljali tudi kot dodatek za zaščito živil pred oksidacijo in kvarjenjem, saj vsebuje številne snovi, ki živilom podaljšajo svežino. V kuhinji uporabljamo posušeno in zmleto koreniko, ki vsebuje veliko zdravilnih snovi, a se na žalost zelo slabo absorbirajo in le v neznatnih količinah preidejo v našo kri.

Gašenje vnetja je temelj marsikaterega zdravljenja
Uradna medicina številne bolezni zdravi z zdravili, ki zavirajo vnetja. Taka so protibolečinska zdravila, ki jim rečemo nesteroidni antirevmatiki, kot sta ibuprofen in diklofenak. Pa kortikosteroidna zdravila, s katerimi posredno zmanjšamo bolečine pri revmi. Tu so tudi nekatera zdravila proti luskavici, ki zmanjšajo luskavost in srbenje, ker z njimi blokiramo encime, prek katerih pride do vnetja.

V naravi to delo opravljajo nekatere rastline. Tako kot je v uradni medicini učinek odvisen od odmerka, tako je tudi z rastlinskimi izvlečki. Potrebni so kakovostni izvlečki in pravi odmerki. Žal pogosto ne delujejo takoj, zato je potrebne nekaj več vztrajnosti in potrpežljivosti. Zelo pomembna je tudi varnost, saj vemo, da tudi v naravi najdemo strupene in nevarne rastline.

Dober izvleček kurkume ponuja več kot kuhinjska kurkuma
Korenika kurkume vsebuje več kot 250 biološko aktivnih molekul, vsaj 37 med njimi je učinkovin, ki delujejo protivnetno.

Tradicionalna kitajska in indijska medicina pripravke in izvlečke kurkume uporabljata že tisočletja za zdravljenje zelo različnih bolezni. Z njo zdravijo vnete sklepe, kožne bolezni, urejajo prebavo in celo menstrualne težave. V dolgi zgodovini se je izkazala za varno in učinkovito terapijo in je še danes zdravilo izbora za revmo in artritis.

V zadnjem desetletju tudi v zahodnem svetu opravljajo številne raziskave v tej smeri, saj se za uradne smernice za zdravljenje zahtevajo številne s placebom kontrolirane dvojno slepe klinične raziskave. Pri rastlinskih izvlečkih to pogosto ni mogoče, saj za take študije ni dovolj finančnih sredstev.

Zato proizvajalci rastlinskih izvlečkov najpogosteje razpolagajo le z manjšimi raziskavami, ki pa večinoma pokažejo dobre izide zdravljenja. Dobra stran pripravkov kurkume je tudi varnost, saj so dokazali, da tudi razmeroma veliki odmerki kurkumina niso toksični.

Zakaj ni dovolj le kurkuma v golažu?
Za zdravilne učinke kurkume – za pomiritev vnetja in izboljšanje prebave ‒ bi bile potrebne velike količine kuhinjske kurkume. A jo je tako skoraj nemogoče vključiti v hrano, saj bi bila taka hrana neužitna in bi povzročila prebavne težave.

Najboljši pripravki kurkume so tisti, ki poleg biološko aktivnega kurkumina vsebujejo še druge sestavine kurkume. V Sloveniji je tak pripravek, ki ne vsebuje samo ene učinkovine – kurkumina na voljo v izdelku KurkuMed platinum. Je koncentriran kurkumin, ki pa so mu s posebno sendvič tehnologijo dodali še preostale biološko aktivne sestavine, zaradi česar deluje močneje.

Kako pogosto uživamo izvleček?
Pri naravnih izvlečkih je treba imeti nekaj potrpežljivosti. Učinek težko dosežemo v eni uri ali v dveh dneh. Izvleček je treba jemati redno, več mesecev, najbolje zvečer, saj so zaradi dnevno-nočnega nihanja hormonov vnetja ponoči v razcvetu.

KurkuMed platinum

bioaktivna kurkuma
Prvi zelo koncentriran izdelek v Sloveniji s patentiranim izvlečkom kurkume. To je bilo mogoče doseči s PNS-tehnologijo, ki ohranja naravno celovitost kurkume in omogoča boljšo biološko razpoložljivost.


• ekološki izdelek
• odlična biorazpoložljivost
• lastna klinična študija: revmatoidni artritis
• samo ena kapsula na dan, najbolje pred spanjem


Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter zdrav način življenja.

Naročite izdelek v spletni trgovini. Kliknite tukaj.



 
Promocijsko sporočilo

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.