Letni dodatek 2017: Letos ga bo prejelo še manj upokojencev!

Moje finance > Denar | piše: Zpiz/M. L. | 24.2.2017
Tudi letos bodo nekateri upokojenci prejeli letni dodatek. A ne vsi. Novosti, ki jih prinaša letošnje leto, bodo še bolj omejile izplačilo. Ga boste še prejemali?
Po novem se torej v znesek pokojnine oziroma nadomestila upošteva tudi znesek pokojnine, prejete od tujega nosilca pokojninskega oziroma invalidskega zavarovanja. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Po novem se torej v znesek pokojnine oziroma nadomestila upošteva tudi znesek pokojnine, prejete od tujega nosilca pokojninskega oziroma invalidskega zavarovanja. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V letošnjem letu Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2017 in 2018 (Uradni list RS, št. 80/2016; ZIPRS1718) ne določa novih višin letnih dodatkov in višin cenzusa, določa pa novost za tiste uživalce pokojnin, ki poleg pokojnine oziroma nadomestila, ki ga izplačuje zavod, prejemajo tudi pokojnino, ki jo izplačuje tuj nosilec pokojninskega ali invalidskega zavarovanja.

Po novem se torej v znesek pokojnine oziroma nadomestila upošteva tudi znesek pokojnine, prejete od tujega nosilca pokojninskega oziroma invalidskega zavarovanja.
Tem uživalcem se letni dodatek izplača le v primeru, če skupna vsota vseh pokojnin ne presega zastavljenega cenzusa 750,00 evrov.

Višina letnega dodatka se za te uživalce določi glede na skupen znesek pokojnin oziroma nadomestil iz slovenskega pokojninskega sistema ter pokojnin, prejetih iz tujine. Če uživalec prejema slovensko pokojnino v sorazmernem delu, se mu tudi letni dodatek po 96. členu ZPIZ-2 obračuna in izplača v sorazmernem delu. Navedenim uživalcem se letni dodatek ne bo izplačal skupaj z izplačilom rednih prejemkov v juliju 2017.

Zavod bo uživalce, ki imajo na dan 1. januarja 2017 prebivališče v drugi državi, uživalce, ki imajo bivališče v Republiki Sloveniji in se jim pokojnina po določbah mednarodnih pogodb izplačuje v sorazmernem delu, ter uživalce z bivanjem v Republiki Sloveniji in po podatkih Finančne uprave Republike Slovenije prejemajo tudi pokojnino od tujega nosilca pokojninskega in invalidskega zavarovanja obvestil po uradni dolžnosti in jim do konca februarja 2017 posredoval tudi obrazec, ki se bo štel kot dokazilo o višini tuje pokojnine.

Ti uživalci bodo morali zavodu predložiti podatke o višini zneska tuje pokojnine, izplačane v mesecu januarju 2017. Zavod bo vsem uživalcem posredoval varnostno PIN kodo, s katero bodo lahko višino tuje pokojnine, sporočili elektronsko preko internetne povezave, lahko pa po pošti preko ročno izpolnjenega obrazca. Če bo zavod prejel vrnjeno dokazilo najpozneje do 30. 4. 2017, jim bo letni dodatek izplačan do 30. 9. 2017, če bo zavod dokazilo o višini tuje pokojnine prejel do 30. 9. 2017, bo letni dodatek izplačan do konca leta 2017. V primeru, da zavod vrnjenega dokazila o višini tuje pokojnine ne bo prejel do 30. 9. 2017, se letni dodatek za leto 2017 v skladu z zakonom ne izplača.

Sicer pa se bo v letu 2017 letni dodatek izplačal skupaj z izplačilom redne pokojnine za mesec julij tekočega leta v štirih različnih zneskih, odvisno od višine pokojnine oziroma
nadomestila v mesecu izplačila letnega dodatka:
 uživalcem pokojnin, ki prejemajo pokojnino v znesku do 414,00 evrov, se letni
dodatek izplača v višini 390,00 evrov;
 uživalcem pokojnin, ki prejemajo pokojnino v znesku od 414,01 evrov do 518,00
evrov, se letni dodatek izplača v višini 250,00 evrov;
 uživalcem pokojnin, ki prejemajo pokojnino v znesku od 518,01 evrov do 622,00
evrov, se letni dodatek izplača v višini 190,00 evrov;
 uživalcem pokojnin, ki prejemajo pokojnino v znesku od 622,01 evrov do 750,00
evrov, se letni dodatek izplača v višini 140,00 evrov;
 uživalcem nadomestil iz drugega in tretjega odstavka 95. člena ZPIZ-2, ki
prejemajo nadomestilo v znesku do 622,00 evrov, se letni dodatek izplača v višini
190,00 evrov;
 uživalcem nadomestil iz drugega in tretjega odstavka 95. člena ZPIZ-2, ki
prejemajo nadomestilo v znesku od 622,01 evra do 750,00 evrov, se letni
dodatek izplača v višini 140,00 evrov.


Uživalcem pokojnin in nadomestil iz invalidskega zavarovanja, katerih pokojnina oziroma nadomestilo presega 750,00 evrov, se letni dodatek ne izplača.

V znesek pokojnine se upošteva seštevek zneska osebne in dela vdovske pokojnine
oziroma seštevek zneskov družinske pokojnine po prvem in drugem roditelju.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.