Maščobe in kuhanje
Spoštovani Mario,
na vas se obračam, ker je v medijih veliko nasprotujočih si informacij glede maščob in sladkorjev. Kakšna je resnica? Vem, da naj bi sveže, toplotno nepredelano, uživali čim več nenasičenih maščob. Torej devička, hladno stiskana, bio olja. Kaj pa za kuhanje, pečenje? Je res, da so najboljše maščobe, ki se na sobni temperaturi strdijo? Torej mast, maslo, kokosova maščoba? Zelo mi je všeč hrana, pripravljena na mediteranski način. Lahko za kuho uporabljam tudi olivno olje? Katero je boljše, tisto kvalitetno, ki ga kupim v Istri, ali tisto poceni iz Hoferja, katero je pravo za toplotno obdelavo? Kaj pa druga rastlinska olja?
Zahvaljujem se za odgovor,
Olga B.
Spoštovani,
vse odgovore na vaša vprašanja in več, najdete v sledečih člankih:
- https://www.feel-good.si/kaj-pa-mascobe/
- https://www.feel-good.si/katere-mascobe-so-najboljse-za-kuhanje-2/
- https://www.feel-good.si/za-vse-je-kriv-cuker/
Pri odpiranju prosim za malo potrpljenja ali kak poskus več, saj je stran v prenovi in zato lahko traja malo dlje, da jo naloži.
Če vam po tem, ko preberete predlagane vsebine, ostane še kakšno vprašanje, me lahko kontaktirate ponovno in vam z veseljem odgovorim bolj konkretno. V kratkem pa lahko izpostavim, da drži kar pravite o nenasičenih (rastlinskih) maščobah – res je priporočljivo, če te predstavljajo večji del vnosa maščob, v primerjavi z nasičenimi viri. Kateri so eni, in kateri drugi, izveste v prvem od zgornjih člankov. Ob tem je primarnega pomena poudariti, da previsok vnos tudi nenasičenih maščob ni najbolj pametna praksa, saj so maščobe najbolj energijsko bogata (kalorična) skupina hranil, s čimer lahko najbolj občutno prispevajo k pridobivanju odvečne telesne mase.
Lep pozdrav,
Mario
Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.
Starejše novice: