Mobing na delovnem mestu

Spoštovani. Na delavnem mestu imam sodelavko, ki vsakodnevno na meni in sodelavki izvaja mobing, s tem, da naju zmerja, kontrolira in kriči na naju pred vsemi kljub temu, da ji profesija to ne dopušča saj smo zaposleni v zdravstvu ... širi govorice, da naju bo kontrolirala, da storiva napako in, da naju prijavi ... V bistvu se jo kot oseba ne bojim, vendar je pritisk velik, saj se nam neprestano grozi z odpovedjo. Največji problem je v tem, ker je njen mož direktor te ustanove in vsi vedo, kaj se dogaja vendar se bojijo za službe in molčijo ... Naš nadrejeni je bil o tem obveščen, vendar je bil odgovor: rešite sami .... Mislim, da to ni profesionalno in da je nadrejeni dolžan ukrepati v kolikor je seznanjen s tem in ve, da se to dogaja, pa se ravno tako boji ..... Prosim vsaj za nasvet, ker to fizično in psihično zelo slabo vpliva na vse v kolektivu, sploh pa na naju dve, na kateri je največji pritisk in prikrite grožnje. Naj greva k zdravniku in mu potoživa? Naj poiščeva psihoterapevta? Res nujno prosim za odgovor, ker v takem vzdušju je nemogoče delat. Hvala in lep pozdrav.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Spoštovani,

V vašem primeru je osnovna dilema, ali boste glede situacije kaj ukrenili, ali pa boste trpeli takšne razmere. Delodajalec je po zakonu dolžan preprečevati takšna dejanja. Običajno imajo delodajalci o teh vsebinah sprejet pravilnik, ki določa postopek v primeru prijave mobinga. V kolikor tak pravilnik imate in v kolikor želite poskusiti spremeniti stanje, je potrebno ravnati s skladu z določili pravilnika. Če pravilnika ni, lahko vložite pri delodajalcu zahtevo za odpravo nepravilnosti neposredno po Zakonu o delovnih razmerjih (in v nadaljevanju tožbo).

Seveda ima začetek kakršnegakoli postopka lahko vse tiste neljube posledice, ki jih omenjate (zlasti zaradi personalnih povezav). Obisk zdravnika, psihologa, psihiatra je smiseln, zlasti, če se bodo v prihodnosti razmere toliko poslabšale, da bo prišlo do prenehanja delovnega razmerja in do tožbe zaradi odškodnine, saj vam obravnava pri zdravnikih (poleg ostalih okoliščin) izkazuje temelj odškodnine.

Lep pozdrav,
Carmen Dobnik,
univ. dipl, pravnica


Odvetniška pisarna Carmen Dobnik in odvetniki

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.