Neverjetno: Jagode bolj učinkovite kot statini

Moje zdravje > Alternativa | piše: Mojca Šimenc | 10.1.2018
Rdeče jagode so učinkovito naravno zdravilo za zniževanje holesterola v krvi, kažejo zadnje ugotovitve.
V jagodah najdemonajdemo devet vrst flavonoidov, sedem različnih fenolnih kislin, tri vrste taninov in resveratrol. (foto: pixabay.com)
V jagodah najdemonajdemo devet vrst flavonoidov, sedem različnih fenolnih kislin, tri vrste taninov in resveratrol. (foto: pixabay.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Med intenzivno telesno vadbo in ko smo zelo pod stresom, se število prostih radikalov poveča celo za dvajsetkrat, kar pomeni izjemno trošenje zalog antioksidantov ter veliko obremenitev za imunski sistem.

Porušeno razmerje med prostimi radikali in antioksidanti v korist prvih vodi v sistemsko vnetje, eden od prvih sistemov, ki plača ceno, pa je srčno-žilni. Posledica je »lepljenje« plakov na zaradi vnetja poškodovane žile, kar vodi v aterosklerozo. Ena od zadnjih študij pa dokazuje, da najbolj učinkovitih zdravilo zoper to zahrbtno bolezen raste kar na domačem vrtu. 50 gramov suhih rdečih jagod - preiskovanci so jih uživali vsak dan, namreč zniža raven LDL holesterola v krvi za 14 odstotkov, raven trigliceridov pa za 21 odstotkov. Ugotovljeno velja za debele odrasle z indeksom telesne teže 36, ki jih ateroskleroza zelo ogroža.

In kaj dobrega se vse skriva v jagodah? V njih najdemo devet vrst flavonoidov, sedem različnih fenolnih kislin, tri vrste taninov in resveratrol. Z eno skodelico, ki tehta 144 gramov in ima zgolj 46 kilokalorij, med drugim pokrijemo: 113 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu C, 20 odstotkov potreb po manganu, 12 odstotkov potreb po prehranskih vlakninah, 9odstotkov potreb po jodu in folatih (folni kislini), 8 odstotkov potreb po bakru in 6 odstotkov dnevnih potreb po kaliju. Jagode vsebujejo tudi magnezij, fosfor, biotin, omega 3 maščobne kisline in vitamin B6.

Viri:
Lipidjournal
Journal of Clinical Nutrition
Nutraceuticals World

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.