Odpoklic: Tudi tega čipsa raje ne jejte

Aktualno > Zanimivosti | piše: ZPS/M. L. | 5.7.2019
Zveza potrošnikov Slovenije obvešča o umiku čipsa.
Fotografija je simbolična, foto: pexels.com
Fotografija je simbolična, foto: pexels.com
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Podjetje Mercator d.d., obvešča o odpoklicu živila Čips Hrusty Mercator Sour Cream & Onion.

Podatki o živilu
Opis živila: Čips
Ime živila: Čips Hrusty Mercator Sour Cream&Onion
Embalaža: 150 g
Črtna koda: 3838900944745
Dobavitelj: Adria Snack Compay d.o.o., Zagreb

Vzrok odpoklica
Živilo je odpoklicano zaradi previsoke vsebnosti akrilamida.

ZPS svetuje
V primeru, da imate to živilo doma, ga ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Kaj je akrilamid?
Je kemična snov, ki nastane med praženjem, cvrenjem in pečenjem živil iz krompirja, žit, kave in kavnih nadomestkov. Nastane v t. i. Mailardovi reakciji med sladkorji in aminokislino asparagin, proces pa je intenzivnejši pri temperaturi, višji od 120 °C, in nizki vlažnosti. Proizvajalci živil in restavracije morajo ustrezno nizko raven akrilamida zagotoviti skladno z uredbo, v domači kuhinji pa se mu najlažje izognemo tako, da živila namesto pečenja in cvrtja raje skuhamo v vodi ali podušimo.

Tveganje za zdravje
Po zaužitju se akrilamid absorbira v prebavilih in od tam potuje v vse organe, kjer poteka nadaljnja presnova. V študijah so ugotovili večjo verjetnost za razvoj genskih mutacij in tumorjev pri živalih, ki so ga zaužile. Izpostavljenost akrilamidu ima lahko škodljive učinke na živčni sistem, pred- in postnatalni razvoj, negativno vpliva tudi na reprodukcijo. Študij o vplivu akrilamida na nastanek rakavih obolenj pri ljudeh je sicer malo. Nekatere so potrdile povezavo med akrilamidom in nastankom rakavih obolenj, druge ne. Čeprav znanstveni dokazi na ljudeh še niso dovolj trdni, pa je hkrati dovolj dokazov, ki potrjujejo, da je akrilamid genotoksična in nevrotoksična snov, ki vpliva na naš genski material in nevrološki sistem. Zato uživanje živil, ki ga vsebujejo, pomeni tveganje za zdravje ljudi. Pri otrocih je tveganje zaradi njihove majhne telesne mase še toliko večje.

Morda te zanima tudi:

Ne zavrzite jabolčnih olupkov, koristno jih porabite

Spadate med tiste, ki jabolka olupijo, preden jih pojed...

Kako zdrav je v resnici paradižnik?

O paradižniku je bilo napisano veliko. Ta vsebuje velik...

Hrana, ki je za želodec najbolj škodljiva

Obstaja določena kombinacija živil, ki lahko povzroči t...

Trik: Kako narediti pravi raj na balkonu!

V toplih dneh, ki so pred nami, radi posedamo po balkon...

Izdelki za zaščito pred komarji: Delujejo ali ne?

Sredstva za zaščito pred piki komarjev, t. i. repelenti...

Koliko nam je v resnici mar za lastno zdravje

Razumem, da mlajši redko kdaj pomislijo na svoje zdravj...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2019 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.