Osebna zgodba: V viharju menopavze

Moji odnosi > Psihologija | piše: Vesna Cetinski | 28.3.2018
Hormoni so prevzeli vajeti v svoje roke. Možgani so ušli mojemu nadzoru, pokrovko je odneslo, kot bi pod njo eksplodiralo. Znašla sem se v viharju menopavze ...
Vesna Cetinski (foto: osebni arhiv)
Vesna Cetinski (foto: osebni arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ko se je približeval moj 50. rojstni dan pokrovka ni zmogla več zadrževati vsega, kar se je pod njo nabralo v vseh dolgih letih. Odpihnilo jo je v najbolj neprimernem času. Običajno je tako. Najprej me je izdalo zdravje. Signali so se pojavljali že prej, vendar jih tokrat ni bilo moč spregledati. Ob tem pa je menopavza z vso močjo trkala na moja vrata. Kaj trkala, butala je po vratih in me opozarjala, časa ni več, sedaj ali nikoli. Hormoni so prevzeli vajeti v svoje roke. Možgani so ušli mojemu nadzoru, pokrovko je odneslo, kot bi pod njo eksplodiralo. Znašla sem se v viharju menopavze.

Psihičnemu stanju, v katerem sem se znašla bi lahko rekli točka nič. Ali točka preobrata. Zavedala sem se: sedaj ali nikoli. Počutila sem se, kot bi se z vso hitrostjo približevala zidu. Rešitvi sta bili dve: ali ostro zavijem s svoje dosedanje poti ali pa se razstreščim ob zid. No, ni bilo tako dramatično, vendar tedanji občutki niso bili daleč od tega. Izbiri sta bili jasni; lahko grem naprej po ustaljeni, znani poti in vztrajam pri tem do bridkega konca. Konec se je kazal kot prihodnost v bolezni, obžalovanju za vsem kar je bilo in česar ni bilo, prepuščenosti življenju da me premetava sem ter tja, dnevni rutini, življenju brez strasti, skratka životarjenju.

Druga pot je vodila v novo smer, ki je bila popolnoma neznana in predvsem negotova. Vedela sem, da se bom na tej poti lahko zanesla izključno nase, ter da nanjo stopam popolnoma sama. Zanjo bom potrebovala izredno veliko poguma, notranje moči, zaupanja v svoje sposobnosti ter zavedanja, da ima življenje tudi za mene pripravljene lepe trenutke. Za premišljevanje ni ostalo dolgo časa.

Odločitev je padla. Gremo s te poti. Sedaj ali nikoli. Pričela sem sekati levo in desno, kot bi šlo za življenje. In v resnici je šlo za življenje. Za moje življenje. Okolica me, razen redkih izjem, ni podpirala. To obdobje je spremljalo veliko finančnih pretresov, ki pa se jih nisem bala.
Pustila sem službo, pristala na Zavodu za zaposlovanje, se preselila v domač kraj in se vpisala na fakulteto, da dokončam študij, ki sem ga pred 10 leti opustila. Na novih temeljih sem si počasi uredila življenje.

Veliko ljudi je odšlo iz mojega življenja. Nekatere ločitve so bile boleče, saj sem pretrgala dolgoletne vezi, ki pa mi niso dajale podpore na moji novi poti. V življenje pa so prišli novi ljudje. Nastopil je mir. Pogumna dejanja in brezkompromisna iskrenost do sebe so mi dali trdni občutek lastne vrednosti, ta pa je celil rane.

V tej osebni tranformaciji, ki je potekala v burnem obdobju menopavze in po njej, sem iskala napotke, kako se soočiti s svojim spreminjajočim se telesom, preveliko težo, zdravjem, psihičnim in fizičnim.

V poplavi informacij, ki se ponujajo za ženske po 50. letu sem se težko znašla. Težko se loči tisto kar v resnici deluje, od tistega, kar so le oglasna sporočila za posamezne dodatke, tabletke, kreme, new age delavnice itd... Predvsem me je presenetilo to, kako nas večina strokovnjakov uvršča med stare ljudi, ki naj le pridno jemljemo tablete ter se sprijaznimo, da smo pač odpisani.

Pričela sem raziskovati. Imam veliko znanja s področja kozmetike, jogo vadim že več kot 20 let. Sama sem na sebi preizkusila veliko stvari. Od krem, različnih načinov prehranjevanja (več kot 20 let sem bila laktovegetarijanec), do načinov vadbe in različnih filozofskih in verskih praks.

Iz vsega, kar se ponuja sem izbrala stvari, ki so pri meni delovale, niso povezane z veliki stroški in, ki si jih vsaka ženska lahko privošči. Da ostane lepa, privlačna, predvsem pa zdrava in zadovoljna v svoji koži. Psihično prizemljena, usklajena s svojo modrostjo ter duhom in pripravljena na izpolnjeno drugo polovico življenja.

Program sem poimenovala »lepa zdrava zadovoljna«. Svoje poslanstvo sem našla v tem, da ženskam in moškim, ki se približujejo obdobju menopavze in po njej posredujem svoje znanje in izkušnje.

Želim si, da bi spoznali, da se z menopavzo življenje ne konča temveč v resnici šele prične.

Vesna Cetinski, avtorica portala Lepa, zdrava, zadov oljna, bo svoje izkušnje delila tudi z bralci portala MojaLeta.si. Še več o njej pa boste našli tukaj in tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.