Strokovnjaki so dokazali, da imajo osebe, ki pojedo veliko polnovrednih žitaric, bolj raven trebuh, saj te topijo maščobne obloge.
V raziskavi je sodelovalo nekaj več kot 2.800 moških in žensk, starih od 32 do 83 let. Ugotovili so, da imajo tisti, ki pojedo veliko polnozrnatih žitaric, manj maščobnih oblog.
Maščoba, ki se nabira okrog trebuha, je zelo nevarna, povzroča niz zdravstvenih težav, med drugim tudi povišan krvni tlak, srčno-žilne bolezni in nastanek raka.
Prehrana, bogata z polnozrnatimi žitaricami, pomaga ohraniti zdrave, mehke arterije ter zniža tveganje srčnega infarkta in možganske kapi. Varuje tudi pred diabetisom tipa 2.
Polnozrnate žitarice vsebujejo vlaknine ter vitamina B in E. Za dnevni odmerek je dovolj že kos polnozrnatega kruha za zajtrk in skodelica polnozrnatih žit za kosilo.