Raziskava kaže, da substance, ki nadomestku tobaka dajejo bodisi citrusni bodisi cvetni okus, znatno povečajo proizvodnjo prostih radikalov. Prosti radikali pa so molekule, ki poškodujejo zdrave celice; povezani so tudi z vnetjem, srčnimi boleznimi in rakom.
Čeprav 43 odstotkov elektronskih cigaret na tržišču vsebuje kemikalije, ki spodbujajo proizvodnjo prostih radikalov, vaniljeve arome iz neznanih razlogov njihove ravni dejansko zmanjšajo za 42 odstotkov, kažejo rezultati ameriške raziskave. Vse lepo in prav, če ne bi druga, prejšnji mesec objavljena raziskava pokazala, da so elektronske cigarete, ki imajo okus po vanilji, strupene kot druge.
Težava je namreč sledeča: čeprav so bili okusi odobreni za človeško uporabo, niso bili ocenjeni segreti. Tuljava za segrevanje tekočine se pri uporabi precej segreje in lahko pomaga pri proizvodnji prostih radikalov.
Raziskovalci so primerjali 49 elektronskih cigaret z okusom in takšno brez. Okuse so razgradili, da so prišli do posameznih kemičnih gradnikov. Tako so ugotovili, da kemikalije, ki dajejo citrusne in cvetne okuse, vključujejo linalol, limonen in citral. Za okus po vanilji skrbi etilvanilin.