Če se tudi vam dogaja, da jabolka, ki jih pripravljate za ozimnico, hitro gnijejo, morda počnete nekatere napake, s katerimi pospešujete gnitje in propadanje sadežev.
Najpogostejše napake, ki jih pri skladiščenju jabolk počnemo, so:
Mešanje več sort skupaj
Ko boste obirali jablane, nikar ne mešajte sort jabolk. Vsako drevo oberite posebej in shranjujte v ločenih zabojih. Nekatere vrste jabolk namreč v ozimnici zorijo hitreje, druge počasneje. Če jih boste mešali skupaj, pa lahko povzročite, da bodo vsa hitreje zorela in gnila.
Jabolka dobro preglejte
Čeprav je zelo zamudno, je pa tudi zelo pomembno, da vsako jabolko, ki ga nameravate shraniti v ozimnici, tudi dobro pregledate. V ozimnico sodijo le cela, trda, nepoškodovana jabolka.
Stran od krompirja in čebule
Če boste jabolka shranjevali zraven čebule ali krompirja, boste s tem pospešili zorenje in gnitje.
Shranjevanje v pretoplem prostoru
Če boste jabolka shranjevali v pretoplem, svetlem prostoru, boste s tem pospešili zorenje in posledično tudi gnitje. Najboljši prostor za shranjevanje je temna klet. A pazite tudi, da pozimi ne bo premrzlo. Če bodo jabolka zmrznila, ne bodo več uporabna.