To zdravilo pomaga pri žalovanju

Moje zdravje > Alternativa | piše: L. P. M. | 23.4.2018
Ali ste vedeli, da dobro poznano protibolečinsko sredstvo pripomore tudi, da lažje žalujemo?
Aspirin pomaga tudi pri žalovanju. (foto: freeimages.com)
Aspirin pomaga tudi pri žalovanju. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

24 ur po izgubi najdražje osebe je tveganje odpovedi srca za kar 20-krat večje. Za to je kriv z žalovanjem povezan stres, ki vpliva tudi na druga dejavnike tveganja, kot je denimo visok krvni pritisk.

Glede na to, da je mogoče te simptome v kali zatreti z aspirinom, so se strokovnjaki z Univerze v Arizoni lotili hipoteze, da bi lahko to lahko dostopno protibolečinsko sredstvo pomagalo ljudem, ki žalujejo. Rezultati so pokazali, da so ogroženi ljudje z jemanjem aspirina znižali tveganje za odpoved srca, kakor tudi za simptome depresije. Strokovnjaki so ugotovili tudi, da so si po izgubi hitreje opomogli.

Starejše študije so nakazale, da je smrt po izgubi ljubljene osebe veliko bolj verjetna. Žalovanje in z njim povezan stres botrujeta povišanemu krvnemu pritisku, srčnemu utripu, zoženju krvnih žil in povišanemu holesterolu v krvi. Žalovanje je prav tako povezano s tako imenovanim sindromom zlomljenega srca, ki povzroča bolečino v prsih nalik srčnemu infraktu.

Arizonski strokovnjaki so vpoklicali 10 ljudi, ki so žalovali po izgubi partnerja, in 12, ki niso. Najprej so ocenili zdravstveno stanje vsakega od sodelujočih, nato pa polovici predpisali 81 miligramom aspirina, kar je standardno doziranje, ostalim pa placebo. Eni in drugi so bili izbrani poljubno. 10 dni pozneje je sledila nova zdravstvena ocena, ki je pokazala znatno nižji krvi pritisk pri tistih, ki so jemali aspirin. Pet žalujočih, ki so dobili aspirin, je prav tako imelo manj simptomov depresije v primerjavi s petimi, ki so dobili placebo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.