UTRINKI ŽIVLJENJA: Notranji mir z doživljanjem sebe

Sprehajam se po ozki potki, ki pelje ob reki Savinji. Nikoli se je ne naveličam, všeč mi je barva potke, trava ob potki in žuborenje reke, ki se sliši nižje ob potki. Z mano se sprehaja naša psička Neli, ki uživa kot majhen otrok. Tudi jaz uživam, samo ko jo gledam! Popelje me v občutke iz otroštva. Občutek raziskovanja, občutek svobode, neobremenjenosti. Občutek golega trenutka.
Poiščite notranji mir sami s sabo.
Poiščite notranji mir sami s sabo.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Registrira vsak šum, vsak gib, vsak vonj. Skače sem in tja od navdušenja, raziskuje teren ob reki in vsak majhen val, ki nežno udari ob kamne, jo dodatno razveseli, razigra. Zakoplje se v kamne, na vsak način hoče izkopati enega iz reke ven, čeprav jih je na obali polno. Potopi smrček v vodo in vztraja, dokler ga ne dobi. Potem ponosna, z dvignjenim repom išče novo ''žrtev''. Toliko veselja se čuti v njej, ki je resnično nalezljiv.

Dolgo smo se branili imeti psa doma, predvsem notri v hiši. Sinova sta si oba želela, s partnerjem pa sva kar odlagala in prelagala odločitev. Ko se je mlajši sin ponesrečil in se skoraj utopil, je odločitev hitro padla. Imeli bomo psa. Življenje je prekratko! Samo da se sin pozdravi in poiščemo si psa. Našli smo psičko, ki jo lastnik ni mogel več imeti v stanovanju. Bila je stara 9 mesecev in že ob pogledu na sliko sem vedela, da bo prišla k nam. Kakšno veselje je prinesla v hišo. Seveda nas kdaj tudi razjezi, ob vsej svoji otroški razigranosti, ne gre brez. A ji je hitro vse odpuščeno, ko pogleda z nežnimi, nedolžnimi očmi, ki kar prosijo po ''crkljanju''.

Vsi ti občutki, ki jih opažam z njo doma in na sprehodih, mi samo pomagajo iti navznoter. V sebe. tako lahko polnejše začutim, kaj se v takšnih trenutkih sproži v meni. Česa se ''dotakne''. Nasprotje temu je npr. ko grem v nakupovanje, česarkoli. Ste kdaj opazovali sebe in ljudi okoli, kako smo bolj ali manj ujeti v glavi, razmišljamo, kaj potrebujemo, kaj še ali mogoče moramo kupiti... Predvsem nas vleče po še. Fokus čutenja in zaznavanja je obrnjen navzven. Naš um je močnejši in nam ne pusti mirovati, zaznavati občutke znotraj nas. Pogosto postanemo po nakupih utrujeni. Seveda je zelo odvisno od okolja, v katerem smo. A predvsem gre za doživljanje tega okolja. ''Pademo'' v čisto drug prostor zaznavanja in čutenja. V bistvu smo zaprti vase in pozabimo nase. Zadovoljujemo samo ene potrebe, ki nas dolgoročno resnično ne zadovoljijo. Če si kupite ne vem kaj, boste kmalu razmišljali o tem, kaj bi še radi imeli. A če začutimo zadovoljstvo, ki ga lahko začutimo, ko smo povezani globoko v sebi, ostane z nami neka mirnost. Občutek, ki ostane z nami dlje in nas ne naredi utrujene.

Ko sem imela predstavitev vodnika Knjiga Življenja v Grosuplju, je na koncu Helena komentirala, kako mirno se počuti. V pogovoru se je vsak ''dotaknil'' sebe, vsak svojega življenja, vsak svojih čustev, do odnosa do minljivosti in življenja. Čeprav sprva deluje težko, se tako odpreti, zares sploh ni. Poskusite, lahko da vam bo na koncu presenetljivo všeč.

O avtorici ...
Raziskovalka preprostosti življenja, duhovna iskalka in opazovalka življenja. Od nekdaj jo je privlačila tematika smrti, rada se druži s starostniki in jim pomaga pri izboljšanju kakovosti njihovega življenja. Končuje študij Organizator socialne mreže in je aktivna prostovoljka v domu starostnikov v Domu ob Savinji v Celju ter v Slovenskem društvu hospic. Do dela, ki jo notranje polni in veseli, jo je pripeljalo večletno delo na sebi v šoli duhovnosti in meditacije Clairvision, ki ima sedež v Kaliforniji. Je avtorica Knjige Življenja, ki jo je pripravila kot vodnik za notranje potovanje vsakogar, ki bo želel pogledati vase ter zapisati svoje občutke in misli o življenju in minljivosti življenja. Včasih je namreč premisliti in napisati veliko laže kakor o tem spregovoriti. Vodi pogovorne skupine s starostniki in izvaja predavanja na temo staranja, minljivosti in žalovanja.

Andrejo lahko kontaktirate na elektronski naslov: info@andrejacilensek.com
Več o njej boste našli tudi tukaj: www.andrejacilensek.com
In na njeni facebook strani Preprostost življenja

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.