Upokojitvena kriza: Kako si pomagati?

Moje finance > Raziskali smo | piše: M. T. | 2.8.2022
Upokojitev je velika življenska prelomnica in čeprav marsikdo nestrpno pričakuje ta čas, ko bo končno imel več svobode, se lahko ob upokojitvi pojavi določena čustvena kriza. Kako si pomagati, da čim lažje prebrodimo ta pomemben prehod v novo življenjsko obdobje?
Kriza ob upokojitvi lahko doleti vsakogar, ne glede na starost, spol in poklic. Razlogov zanjo je več. (FOTO: Freepik.com)
Kriza ob upokojitvi lahko doleti vsakogar, ne glede na starost, spol in poklic. Razlogov zanjo je več. (FOTO: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Upokojitev obrne naše življenje popolnoma na glavo in spremeni naš način življenja. Vsakdo doživlja to obdobje malce drugače in po svoje, dejstvo pa je, da je za večino tako velika sprememba kot je prehod iz delovne aktivnost v pokoj tudi zelo stresna, zato ni nič čudnega, da mnogo novopečenih upokojencev zapade v krizo.

 

Zakaj pride do krize po upokojitvi?

Kriza ob upokojitvi lahko doleti vsakogar, ne glede na starost, spol in poklic. Razlogov zanjo je več.

- Zmanjšana finančna sredstva

Ob upokojitvi se občutno zniža finančni standard. V Sloveniji znaša razmerje med povprečno neto pokojnino in povprečno neto plačo približno 57 %, kar pomeni, da boste prejemali več kot polovico manj pokojnine, kot ste prejemali plače. Privajanje na takšen padec pa ni enostaven.

- Kdo sem jaz, ki ne delam več

Kljub temu da večina komaj časa, celo dlje časa dela načrte za čas, ko bo končno imel več časa zase in bo lahko uresničil vse svoje načrte, se ob približevanju tega obdobja pojavijo tudi mnoga vprašanja, dileme, celo določena negotovost. Marsikdo kmalu po upokojitvi zapade v krizo identitete, ki je še posebej izrazita pri tistih, katerih poklic je bil pomemben del njihovega življenja in so se z njim močno identificirali. Iskranje odgovora na to, kdo sem zdaj jaz, ko ne delam več tega, kar sem počel večino svojega življenja, lahko pripelje do tesnobe in depresije.

- Občutek osamljenosti in nekoristnosti

Pred upokojitvijo smo neprestano v socialni interakciji, vedno aktivni in v stalnem pogonu. Kar naenkrat pa imamo časa na pretek, mogoče smo celo brez pravih hobijev, ker zanje prej  nismo imeli časa in nimamo nobene prave družbe. Nemalokateri upokojenec po začetnem navdušenju zapade v depresijo, ker ne ve, kaj bi zdaj sam s seboj, počuti se nekoristnega na tem svetu in ne vidi nobenega smisla.

 

5 koristnih nasvetov, ki bodo v pomoč novopečenim upokojencem

Če se tudi vi počutite izgubljeno, vedite da v tem niste sami. Prehod v nekaj novega in tako pomembnega kot je upokojitev nikakor ni lahek. Obstajajo pa enostavni načini, ki vam bodo pomagali, da se boste lažje prilagodili in se spet počutili srečne ter izpolnjenje.

 

  1. Ne zatirajte svojih občutkov

Ob upokojitvi gre skoraj vsakdo skozi določen čustven proces, s katerim se mora spoprijeti. Najprej je to občutek svobode, ki se ob počasnejšem in bolj umirjenem tempu življenja spremeni v dolgočasje, občutek nekoristnosti, tesnobo in depresijo, lahko celo krivdo, ker ne zmorete uživati. Zatiranje teh občutkov lahko privede do nezdravih strategij spoprijemanja z njimi, na primer beg v alkohol ali prenajedanje. Zato morate ta čustva sprejeti in najti načine za spoprijemanje z njimi. Lahko vam pomaga branje, pisanje, joga, vrtnarjenje, pohajkovanje, druženje, hoja ... način, ki najbolj ustreza vam boste morali najti sami.

 

  1. Postavite si cilje

Kljub temu da vas več ne priganjajo roki, projekti, napredovanje in podobno, si je dobro tudi po upokojitvi postaviti določene, manjše cilje. Prizadevanje za dosego teh ciljev vam lahko da občutek namena in smisla, doseganje novih stvari pa občutek dosežkov. Postavite si mejnike (na primer potovanje, hujšanje, učenje tujega jezika in podobno), ki bi jih želeli doseči v določenem časovnem obdobju – prvih treh mesecih, šestih mesecih, v enem letu po upokojitvi ...

 

  1. Poskrbite za dnevno rutino

Nikar se po upokojitvi ne prepustite toku, ampak imejte še naprej določene rutino v življenju, saj boste s tem ohranjali kotrolo nad svojim življenje, ki ste je bili vajeni v času službe. Kljub temu ni potrebe, da so vaši dnevi enolični in togi, ampak poskusite v svoje življenje vnesti tudi čas za različne dejavnosti v razčlinih časovnih terminih, da boste ugotovili, kaj je tisto, kar vas najbolj osrečuje. To so lahko novi hobiji, prostovoljstvo, športne aktivnosti ali zgolj druženje s prijatelji.

 

Druženje s prijatelji naj postane del vaše rutine. (FOTO: Freepik.com)

 

  1. Poiščite nove prijatelje

Občutek osamljenosti je zelo pogost spremljevalec po upokojitvi, saj kar naenkrat nismo več v tako intenzivni interakciji z ljudmi kot ko smo bili zaposleni. Zato je zelo pomembno, da se tudi po upokojitvi redno družite s starimi prijatelji in sklepate tudi nova prijateljstva. Druženje naj postane del vaše rutine.

 

  1. Postanite prostovoljec

Raziskave so pokazale, da so starejši, ki delujejo kot prostovoljci, bolj zadovoljni z življenjem in imajo manj težav z depresijo. Kot prostovoljci se starejši namreč počutijo koristne, imajo občutek vrednosti ter vzpostavljajo družabne vezi, vse to pa dobro vpliva na njihovo splošno telesno in psihično počutje.

 

  1. Vzemite si čas

Čeprav se vam zdi, da bi morali zdaj, ko ste končno upokojeni početei vse tisto, kar ste načrtovali pred upokojitvijo, naj se vam ne mudi. Imate dovolj časa za eksperimentiranje in iskanje stvari, ki vas veselijo in s katerimi si boste zapolnili čas. Zgovoto boste potrebovali čas prilagajanje na novo življenje, zato si ga vzemite in nato poišite svojo pot upokojeneška življenja, ki bo vas najbolj zadovoljevala in osrečevala.

 

VIR: Verywellmind.com

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.