Varnost v prometu: Tudi starejši so lahko dobri vozniki

Moje zdravje > Varna starost | piše: Katka Kos | 13.10.2017
Za starejšega človeka pomeni imeti avto, ne le možnost, da se sam pripelje do želenega cilja, temveč tudi še vedno svobodo izbire. Na kaj morajo paziti starejši, da bodo kar se da dolgo varni vozniki, preberite v prispevku!
Zelo pomembno je, da vsak voznik ostane, dokler je le lahko, varen voznik, potem pa se mora od vožnje avtomobila posloviti. (foto: pexels.com)
Zelo pomembno je, da vsak voznik ostane, dokler je le lahko, varen voznik, potem pa se mora od vožnje avtomobila posloviti. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Danes je voziti avtomobil simbol avtonomnosti in vključenosti v mobilno družbo. Pomeni svobodo izbire, kdaj in kam bo posameznik šel, pomeni nadziranje svojega časa, neodvisnosti. Voziti avtomobil pomeni tudi udobje, prinaša kvaliteto življenju. To velja za mlajše, morda pa še bolj za starejše. Ti želijo čim dlje sami skrbeti zase. Da pa bo vožnja avtomobila varna, je nujno, da upoštevajo nasvete varne vožnje.

Zelo pomembno je, da vsak voznik ostane, dokler je le lahko, varen voznik, potem pa se mora od vožnje avtomobila posloviti. Dejstvo je, da med najbolj varne voznike spadajo osebe, ki so stare med 45 in 54 let (moški) in voznice, ki so stare med 35 in 54 let. Ta skupina voznikov povzroči najmanj prometnih nesreč in so najmanj pogosto žrtve tudi sami. Ti vozniki imajo največ izkušenj v prometu, vozijo umirjeno, v veliki meri pa tudi ločujejo vožnjo in uživanje alkohola.Ogroženost starejših voznikovo ogroženosti starejših voznikov govorimo, ko ti dopolnijo 75 let. Takrat se verjetnost za nesreče in poškodbe med vožnjo poveča za kar štirikrat, pri voznikih, ki so starejši od 85 let, pa za kar šestkrat. Vedeti pa moramo tudi, da starejši vozniki prevozijo znatno manj kilometrov od mlajših voznikov.

Število prometnih nesreč, v katere so udeleženi starejši od 64 let, se povečuje, največ nesreč pa se zgodi na križišču, pri zavijanju v levo, ko se mora voznik odločiti, ali se bo ustavil ali pot nadaljeval brez ustavljanja.

Kako osvestiti starejše o varni vožnji?

  • Primerni programi svetovanja starejšim omogočajo lažjo integracijo v promet.
  • Primerna izbira časa vožnje: starejši naj se na pot odpravijo izven prometnih konic, naj se izogibajo vožnje v mraku, megli, močnemu dežju, poledici …
  • Zavedanje psihofizične kondicije: starejši vozniki se morajo zavedati, da slabše zaznavajo, da se počasneje odločajo in temu morajo prilagoditi svoj način vožnje.
  • Poznavanje svojega avtomobila: nujna je predhodna priprava na vožnjo, znati morajo rokovati z novo tehnologijo, ki jo nudi avtomobil (uporaba luči, uporaba varnostnih pripomočkov v avtomobilu …)
  • Med vožnjo ni priporočljivo jesti, piti, kaditi. Veliko bolj varno je, da na primernem mestu ustavijo in opravijo določeno potrebo.
  • Če v avtomobilu vozijo otroke ali hišne ljubljenčke, je nujno, da so ti ustrezno in varno pripeti.
  • Upoštevati morajo nasvete osebnega zdravnika, še posebej, če jemljejo določena zdravila.
  • Priporočljivo je obnavljanje znanja, priporočljive so svetovalne vožnje v šolah vožnje, svoje motorične spretnosti pa lahko preizkusijo v centrih varne vožnje.

 

Povzeto po Javni agenciji RS za varnost prometa

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.