Vlaganje v hišo z 1/3 lastništva

Spoštovani, z možem že 10 let vlagava v hišo, kjer sta njegova starša še vedno lastnika 2/3. Do sedaj sva obnovila fasado in zamenjala okna (računov za to nimava, ker nama je pri obnovi pomagal moj oče). Sedaj pa sva tik pred tem, da nama pridejo zmontirat elektrarno in toplotno črpalko. Mene pa je vse skupaj začelo malce skrbeti, saj bova vse to uredila z denarjem, ki je bila moja dediščina po pokojnem očetu. Ne bi rada, da bi nama vse to, kar sedaj vlagava, v prihodnosti, če bo potrebno izplačati še moževo sestro, škodilo oziroma bi povečalo vrednost hiše, ki dejansko prej ni bila takšna. Kako se lahko pred tem zaščitiva? Težko je reči staršema, da nama še prepišejo ostali 2/3 ali vsaj 1/3. Ali obstaja še kakšna druga možnost? Ali mogoče v primeru delitve premoženja šteje, če bi s starši skupaj napisali izjavo, kaj vse sva z možem v 10 letih sama urejala pri hiši in se potem v primeru, da bi se ob smrti staršev delala cenitev, potem to tudi upošteva pri zmanjšanju vrednosti? Lepo prosim, če je možno za odgovor še ta teden. Hvala in lp
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pozdravljeni,

takšnih primerov kot je vaš je precej, saj dokler so vsi družinski člani v dobrih odnosih, težav ni, v kolikor pa pride do sprememb ali celo sprememb v lastništvu (na primer zaradi dedovanja), pa nastopijo težave z dokazovanjem vlaganj v nepremičnino.

Domnevam, da se starša vašega moža strinjata z vlaganji, saj to delate že deset let. Prvo pravilo, kadar finančno vlagate v tujo nepremičnino, je, da vse dokumentirate ter predvsem zbirate račune in potrdila o plačilu računov.

Dobro bi bilo, da vam starša z izjavo priznata ta vlaganja in morda celo njihovo približno vrednost. Tako boste imeli po njihovi smrti, ko bo prišlo do dedovanja s strani večih dedičev, do njih terjatev iz naslova povečanja vrednosti nepremičnine. V teh primerih se lahko angažira tudi cenilec, ki bo vrednost vlaganj ocenil in sočasno povedal kako so vlaganja vplivala na vrednost nepremičnine.

Prav tako se lahko s starši dogovorite za prepis na vas oziroma vašega moža. To lahko storite na več načinov. Najlažji in najdražji je seveda odkup nepremičnine s kupoprodajno pogodbo. Drugi je na primer sklenitev darilne pogodbe in sočasen vpis služnosti stanovanja, ki bo staršema omogočala bivanje v stanovanju do njune smrti. Še en način bi bila sklenitev kakšne izmed dednopravnih pogodb na primer pogodbe o preužitku, kjer bi se v zameno za pridobitev nepremičnine zavezali, da boste staršem do njune smrti nudili določene ugodnosti (skrb za zdravje, kritje življenjskih stroškov in tako dalje). Ta način je smiseln tudi iz razloga, ker se s tem v prihodnosti izognete morebitnim zahtevkom s strani nujnih dedičev.

Vsekakor bi bilo smiselno, da se za podrobnosti obrnete na odvetnika ali drugega pravnega strokovnjaka, ki vam bo svetoval, kaj bi bila v vašem primeru najbolj smiselna rešitev. Prav tako se boste morali pogovoriti s starši vašega moža in ugotoviti, kakšne so njihove želje.

 

Lep pozdrav,

Gorazd Snoj, odvetnik

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.