Za brezposelne po novem več denarnega nadomestila

Moje finance > Denar | piše: M. L. | 4.10.2019
Predlog zakonodajnih sprememb na področju trga dela predvideva zvišanje minimalnega zneska denarnega nadomestila za brezposelnost, in sicer iz 350 evrov bruto na 530,19 evra bruto. S tem izenačujejo višino nadomestila z osnovnim zneskom minimalnega dohodka, ki danes znaša 402 evra neto.
Predlog zakonodajnih sprememb na področju trga dela predvideva zvišanje minimalnega zneska denarnega nadomestila za brezposelnost, in sicer iz 350 evrov bruto na 530,19 evra bruto. (foto: pexels.com)
Predlog zakonodajnih sprememb na področju trga dela predvideva zvišanje minimalnega zneska denarnega nadomestila za brezposelnost, in sicer iz 350 evrov bruto na 530,19 evra bruto. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za aktivacijo starejših brezposelnih oseb se za te osebe spreminjajo pogoji pri določitvi trajanja denarnega nadomestila, so zapisali na spletnih straneh ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Pojasnili so, da se prejemanje denarnega nadomestila v trajanju 19 mesecev predvideva za zavarovance, starejše od 53 let, ob sočasnem izpolnjevanju pogoja zavarovalne dobe več kot 25 let. Prejemanje denarnega nadomestila v trajanju 25 mesecev pa se predlaga za zavarovance, starejše od 58 let in z zavarovalno dobo več kot 28 let.

Popravljajo se tudi pravila sankcioniranja kršitev. Po novem namreč brezposelnih oseb, ki bodo npr. ali odklonile vključitev v program aktivne politike zaposlovanja ali odklonile primerno ali ustrezno zaposlitev, zavod ne bo več vodil v evidenci brezposelnih oseb.

Za državljane tretjih držav se uvaja znanje slovenskega jezika
Novost se predvideva tudi za državljane tretjih držav, saj se zanje za vodenje oziroma vpis v evidenco brezposelnih oseb uvaja dodaten pogoj, to je znanje slovenskega jezika na ravni A1, poudarja ministrstvo. Za državljane EU, EGP in Švicarske konfederacije pa se predlaga, da se vključitev teh oseb v tečaj in izpit iz znanja slovenskega jezika na ravni A1 določi kot način aktivnega iskanja zaposlitve. Ob tem poudarjajo še, da predlog zakona upravičencem v nobenem primeru ne odreka pravice do denarnega nadomestila. Predlog zakona tujcu, ki bo pred nastankom brezposelnosti izpolnil pogoje za uveljavitev pravice do denarnega nadomestila, zagotavlja uveljavitev in koriščenje omenjene pravice v celoti.

Spremembe pri delu upokojencev
Predvidene so tudi spremembe pri omejitvah začasnega ali občasnega dela upokojencev, upokojencu se omogoča delo do 90 ur, tri mesece v koledarskem letu ob tem, da ostaja letno število ur nespremenjeno, torej 720 ur, predlagana je ukinitev soglasja s strani ministrstva za delodajalce, ki imajo več kot 1.250 zaposlenih delavcev, določajo pa se tudi nove omejitve opravljenega števila ur začasnega ali občasnega dela upokojencev pri delodajalcih, ki zaposlujejo več kot 100 delavcev, še pojasnjujejo na ministrstvu.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.