Zdravje se skriva v skodelici toplega in okusnega napitka

Moje zdravje > Alternativa | piše: M. L. | 15.12.2017
Ste vedeli, da vsebuje mnogo zdravilnega, med drugim tudi zdrave antioksidante? Privoščite si ga vsak dan!
Zdravje se skriva v skodelici toplega napitka. (foto: pexels.com)
Zdravje se skriva v skodelici toplega napitka. (foto: pexels.com)
Zdravje se skriva v skodelici toplega napitka. (foto: pexels.com) Teekanne LOVE Teekanne Passion Teekanne Mountain herbs
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Čaj je posebna pijača, zdrava tako za telo kot dušo. Že nežni vonj več kot 150 aromatičnih sestavin in prijeten okus poskrbita za harmonično razpoloženje in spodbudita našo notranjo energijo.
Vendar je čaj več kot samo pijača za užitek.

Njegovi pozitivni učinki na naše zdravje so poznani že tisočletja. V zadnjih desetletjih znanstveniki opažajo, da so pivci čaja često bolj zdravi od ljudi, ki čaja ne pijejo.

Manj pogosto zbolijo za določenimi oblikami raka ali zeleno mreno, ravno tako imajo manj težav z boleznimi srca in ožilja ter zobno gnilobo. Razloge za to so preučile številne znanstvene študije.

Sodobna analitika odkriva vedno več sestavin, do sedaj več kot 400. Pomembna je skupina polifenolov (prej so jih imenovali čreslovine ali tanini) s 30% in kofein (prej tein) do 5%.

Pa tudi eterična olja, sledni elementi, rudnine, encimi, aminokisline, vitamini, fluorid, itd. Medtem ko se del sestavin med predelavo v beli, rumeni, Oolong in črni čaj ne spremeni, se del polifenolov pretvori ali se šele razvijejo aromatične sestavine. Nastanejo nove spojine katehina, razvijejo se barvila, arome se začnejo razlikovati. Vsebnost katehina, še posebej epigalokatehingalata (EGKG), ki ga mnogi avtorji navajajo kot pomemben antioksidant, je v zelenem ali belem čaju višja, ker doživita manjšo encimsko pretvorbo v barvila in druge sestavine.

Kaj naredi čaj tako zdrav?
Očitno združeno delovanje množice sestavin, ki v svojem naravnem razmerju s polifenoli nudijo ljudem poživitev s kofeinom, poleg tega pa redno pitje čaja ščiti pred nevšečnostmi vsakdanjega življenja.

Kaj so antioksidanti in kako delujejo?
Antioksidanti prestrezajo škodljive t.i."proste radikale" v telesu. Prosti radikali se v organizmu sproščajo med presnovo, nastajajo pa tudi zaradi škodljivih vplivov okolja, kajenja in UV žarčenja. Če jih nič ne prestreže, lahko škodujejo organizmu in dedni zasnovi in tako sprožajo tudi rakava obolenja. Antioksidanti lahko pomagajo telesu na več načinov, npr. krepijo odpornost organizma, ga ščitijo pred boleznimi ožilja in previsokim krvnim tlakom, pred poškodbami kože in zobno gnilobo, znižujejo tveganje nastanka raka in celo upočasnjujejo proces staranja celic.

Pitje čaja je dokazano zdravo
Predvsem zeleni čaj vsebuje zelo učinkovite antioksidante, ki v telesu prestrezajo tako imenovane proste radikale in imajo zelo dober učinek na človeški organizem in njegovo obrambno sposobnost. Številne študije dokazujejo, da čaj zmanjšuje krvni tlak in poapnenje žil, znižuje raven holesterola in celo ščiti pred nastankom raka. Tudi tako imenovani Anti-Aging-Effect (upočasnjevanje staranja telesnih celic) je dobrodošel stranski učinek pitja čaja. Številne pomembne rudnine kot so fluor, železo, cink, kalcij in kalij skrbijo poleg tega za dobro počutje in vam pomagajo, da ostanete čili in zdravi.

TEEKANNE čaji za pomoč pri čiščenju telesa
TEEKANNE predstavlja linijo čajev, ki podpirajo naravno čiščenje telesa, uravnavanje teže in splošno dobro počutje. Fit&Slim na osnovi mete čaja je primeren za čas postenja, Detox&Slim s koprivo in zelenim čajem je idealen za pomoč pri naravnem procesu čiščenja, medtem ko Purfiy&Slim na osnovi Pu-erh čaja pomaga pri nadzorovanju telesne teže. 3-tedenski načrt za razstrupljanje pripravljen po metodi avstrijskega strokovnjaka za prehrano Dr. Matthaija najdete tukaj.

TEEKANNE čaji za okrepitev za hladne zimske dni
“Immuni tea” s prijetnim okusom poprove mete in verbene vas bo osvežil takrat, ko se boste morali zanesti na svojo notranjo moč. Uživajte v aromah sladkega medenega grma in limonske trave, ki ju dopolnjuje cimet, sladki koren in cvetovi ognjiča.

Prijetna kombinacija komarčka, žajblja in timijana v zeliščnem čaju “Broncho tea” bo nežno božala vaše grlo in prsni koš, medtem ko bo ingver podprl imunski sistem. Mešanici so dodani tudi meta, jabolka in sladki koren, ki harmonično zaokrožujejo odličen okus čaja.

Še več o zdravilnosti čajev ter široko ponudbo TEEKANNE čajev najdete tukaj.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.